Antisosyal Kişilik Bozukluğu (ASPD) tanısı aldığını söyleyen bir TikTok kullanıcısı, ”psikopat” olarak tanımladığı kişilerin taşıdığına inandığı üç temel özelliği açıkladı. Ancak uzmanlar, bu tanımlamaların bilimsel olarak tartışmalı olduğuna dikkat çekiyor.




ADRENALİN ARAYIŞI
Vic’in ilk maddesi, psikopatların adrenalin tutkunu olduğu yönünde. Paraşütle atlama, bungee jumping gibi tehlikeli sporlar, onun iddiasına göre bu kişiler için büyük heyecan kaynağı. Riskli durumlar, sıradan insanlar için korkutucu olabilirken, psikopatlar bu durumlarda kendilerini canlı hissediyor.İSTEDİKLERİNİ ELDE ETME ARZUSU
İkinci olarak, psikopatlar her zaman istediklerini elde etmeye yönelik hareket ediyor. Vic’e göre, bu kişiler karizmatik ve manipülatif davranışlar sergileyerek hedeflerine ulaşmak için her şeyi yapabilir. Bu süreçte başkalarının ne hissedeceği ise genellikle umurlarında olmaz.SOĞUKKANLILIK
Son olarak, psikopatların genellikle düşük stres seviyelerine sahip olduğunu söyledi. Yeni insanlarla tanışırken veya sosyal ortamlarda kaygı duymadıklarını belirten Vic, bu özelliğin de onları diğerlerinden ayırdığını iddia ediyor. Ancak uzmanlar, bu görüşün tartışmalı olduğunu vurguluyor.


Atılganlık: Tehlikeli durumlarda bile sakin kalabilen özgüvenli yapı.
Zalimlik: Empati eksikliği ve manipülatif davranışlar.
Kontrolsüz davranışlar: Dürtüsellik ve öz denetim eksikliği.
Ayrıca, araştırmalar psikopatiyi iki ana tipe ayırıyor:
Birincil psikopat: Soğukkanlı, korkusuz ve duygusuz.
İkincil psikopat: Daha kaygılı, duygusal tepkilere açık ve genellikle travmatik geçmişe sahip.

Başkalarını sömürme, manipüle etme ya da haklarını ihlal etme
Diğer insanların yaşadığı sıkıntılar konusunda ilgisizlik
Sorumluluk almama ve toplumsal kurallara uymama
Uzun vadeli ilişkileri sürdürememe
Öfke kontrolünde zorluk yaşama
Pişmanlık ya da suçluluk duygusu yaşamama
Hatalarından ders çıkarmama
Sorunlar için sürekli başkalarını suçlama
Yasaları defalarca ihlal etme
Sosyal medyada büyük ilgi gören iddialar, psikopatiye dair kamuoyunda pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Ancak uzmanlar, kişilik bozukluklarının tanı ve değerlendirmesinin yalnızca uzman psikiyatristler tarafından yapılabileceğini vurguluyor.