5 Ülkeden başkentini taşıma kararı

0
239

Siyasi, ekonomik ve kültürel olarak simgeleşen başkentler, aynı gerekçelerle yer değiştirirken Küresel ısınma ve nüfus artışı da başkentlerin taşınmasında etkili olabiliryor.

Endonezya, Mısır, Güney Kore, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi başkentlerindeki nüfusun etkilerini azaltmak, doğa olaylarının zararlarından kurtulmak ve iklim şartları nedeniyle başkentlerini taşıma kararı aldı.

Toplam nüfusları 430 milyonu bulan Güney Kore, Endonezya, Mısır, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi, artan nüfus, iklim ve doğa şartları nedeniyle başkentlerinin yerini değiştiriyor.

Söz konusu 5 ülkeden yalnızca Montserrat’ın başkenti bugün hayalet şehir durumunda bulunuyor, diğer 4 ülke başkentleri ülke nüfusunun önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Endonezya’nın başkenti Cakarta da, taşınma çalışmalarına başlayan şehirlerden birisi.

Nüfusu 30 milyonu aşan kentin taşınmasıyla ilgili çalışmalara 2019’da başlansa da Covid-19 nedeniyle çalışmalar ertelendi.

Endonezya  başkentteki nüfus yoğunluğunun şehri işlevsiz hale getirdiği gerekçesiyle başkentin Java’dan Borneo Adası’na taşınacağını açıkladı.

2015’te Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, ülkenin başkentini, mevcut başkent Kahire’nin 50 kilometre doğusunda inşa edilecek yeni bir şehirle değiştireceğini duyurdu. Mısır’ın “Yeni İdari Başkent”i olarak adlandırılan şehrin 2021’de açılması planlanıyordu ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelendi.

Projenin bitişiyle ilgili tam bir tarih verilmese de başkentin taşınmasının 6-7 yılı bulacağı öngörülüyor.

Başkentini taşıma kararı alan ülkelerden bir diğeri de Güney Kore. Başkent Seul’den taşınma planları 2003’te ortaya atıldı ve 2007’de Sejong şehri Seul’un yaklaşık 120 kilometre güneyinde kurulmaya başlandı.

Bugün 5 bakanlık, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ulusal Meclis dışındaki tüm bakanlık ve hükümet ofislerinin taşındığı Sejong’a tam taşınma işlemlerinin 2030’da tamamlanması ve kentin bugün 350 binlerde olan nüfusunun 500 bine çıkması planlanıyor.

Montserrat’ın başkenti Plymouth, adanın yarısıyla birlikte 1995 ve 1997’de patlayan Soufriere Hills Yanardağı’nın lavları, külleri ve çamurları altında kaldı. Yeni başkentin Kentin Covid-19 salgınına kadar 2022’de bitmesi planlanırken salgın çalışmaların uzamasına neden oldu.

Ekvator Ginesi’nin ise İklimi, güvenliği, büyük nüfusun ulaşımı ve enerji kaynaklarına yakınlığı nedeniyle tercih edilen yeni başkent Ciudad de la Paz… İnşasına 2015’te başlanan kentin 2020’de bitmesi planlanıyordu.

Yakın geçmişte Kazakistan, Pakistan, Brezilya, Malezya, Nijerya ve Myanmar gibi birçok ülke de siyasi gelişmelerin ardından başkentlerini değiştirdi.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here