Meclis’te “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” onaylandı

0
105

Meclis Genel Kurulu’nda “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” onaylandı.

Tasarı  26 kabul, 7 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Tasarıya ilişkin söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, bu kurumun bir denetleme kurumu olduğunu vurgulayarak, ilgili bakanlık Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bu alanlarda birçok yatırım vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, internet altyapısının 3. dünya ülkeleriyle kıyaslanacak seviyede olduğunu herhangi bir arızayla havalimanının bile saatlerce kullanım dışı kaldığını hatırlattı.

Ülkenin küresel iş fırsatlarından da yararlanamaz konumda olduğunu ifade eden Toros, dünyada yaygınlık kazanan çevrim içi çalışma yürütmeye karar veren kesimlerin ve turizm amaçlı gelenlerin de internetteki yetersizlikten etkilendiğini söyledi.

Sağlık alanında da internet sıkıntısının etkilerinin görüldüğünü, online eğitimde ne kadar geri kalındığının herkes tarafından bilindiğini dile getiren Toros, bankacılık ve finans sektöründe de dijital dönüşümün yakalanamadığını belirtti.

Toros, bu konunun niye çözülemediğini sorgulayarak, “Bunun nedeni sanırım dünyada uygulanan modellemeleri örnek almak yerine kendi enstrümanlarımızla çözebileceğimizi sanmamızdır” dedi.

Gerekli yatırımları teşvik etmek ve rekabet ortamı yaratmak için yapılabileceklere örnekler veren Toros, teknolojinin ve bu alandaki gelişmelerin ne kadarının takip edildiğini sorguladı.

Toros, teknoparkların üniversitelerde kurulduğunu ve bunlardan gurur duyduğunu ancak buralara yatırım yapılmadığını sadece yazılım alanında cüzi yatırımlar yapıldığını anlatarak, ülkenin mücadele ettiği yaptırımlardan muaf, ender konulardan olan teknoparkların devlet desteğiyle çok başarılı olabileceğini belirtti.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, 118 milyon civarında bütçe ayrılan BTHK’nın en önemli başlıklarından birinin yeni yatırımların teşvik edilmesi olduğunu hatırlatarak, 2012 yılında bu yasayı hazırlarken tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasının da ön planda tutulduğunu kaydetti.

Cep telefonu faturalarının cep yaktığını ancak verilen hizmetin günümüz teknolojisinin çok gerisinde kaldığını belirten Şahiner, fiberoptik altyapının ülkeye kazandırılmasının ne kadar zaruri olduğuna da işaret ederek pandemide bu konunun ekonomik anlamda ne kadar önemli olduğunu da gözlemlediklerini söyledi.

Teknolojik yatırımların şeffaf ve ehil kişilerce belirlenerek yapılması gerektiğini söyleyen Şahiner, “Ülkeye yatırım istiyorsak fiberoptik yatırım şart” dedi.

Konuşmacıları yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yılların ihmalinin internetin bugünkü sıkıntılarına sebep olduğunu belirterek, KKTC’nin bir eğitim ve bilişim adası olmasını arzularken 3Gnin kullanılmasının bir utanç olduğunu vurguladı.

Bu konuda adım atmayı beceremediklerini hatırlatarak, 4.5 G ihalesine çıkmayı başardıklarını ve hazineye para kazandırdıklarını söyleyen Arıklı, yıl sonuna kadar 4.5 G’nin hizmet verir hale geleceğini ifade etti.

Arıklı, “Yılların ayıbını bu hükümet ortadan kaldırmış olacak” diyerek, teknoparkların gelişmesinin 3G ile mümkün olamayacağını, kimsenin böyle geri kalmış bir teknolojiye yatırım yapmayacağını kaydetti.

Erhan Arıklı, internet altyapısı için fiber kablolarının evlere ulaşması gerektiğini ve bunun ihaleye çıkmasını yıl sonuna kadar tamamlamayı arzuladıklarını ve bunun için planladıkları yatırım çalışmalarını anlattı.

Arıklı, Aselsan’la hız tebit kameraları için gerekli çalışmaları yaptıklarını internetle birlikte bunun da tamamlanacağını söyledi.

BTHK’nın yürüttüğü projelerle ilgili de bilgi veren Arıklı, teknolojik gelişmelerle ilgili de TC ile iletişim halinde olduklarını kaydetti.

UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da yerinden söz alarak, geçmişte hiçbirşey yapılmadığı söyleminin doğru olmadığını belirtti; kendi bakanlığı döneminde başlatılan ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

TAK/BRT

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here