Meclis’te güncel konuşmalar devam ediyor

0
123

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri güncel konuşmalar yapmayı sürdürüyor.

-Altuğra

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, müdür amir ve sorumluluk gerektiren görevlere KHK tarafından atamalar yapıldığını kaydetti.

Yeni Girne Hastanesi’ne ihtiyaç olduğunu var olan hastanenin nüfusa dar gelen bir hastane olduğunu dile getiren Altuğra, sosyal devletin yerine getirmesi gereken sorumlulukları yerine getirmek gerektiğini söyledi.

Hastane inşaatın başlamasının sadece Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda olmadığını dile getiren Altuğra, ihalenin fedakarlıklarla hazırlandığını, ihalenin sonuçlandığını ancak itiraz dosyası düzenlendiğini belirtti.

Altuğra, buna yönelik ellerinin kollarının bağlı olduğunu, halka hizmet etme gailesiyle hareket etmek gerektiğini belirtti.

Meme kanserinin erken teşhis noktasında önlenebilecek bir kanser olduğunu dile getiren Altuğra, erken teşhisin hayat kurtardığını belirtti.

Meme kanseri için yılda bir kontrol yapılması gerektiğini ifade eden Altuğra, aile hekimliğinin daha fazla vücut bulmasıyla sağlık taramalarının daha düzenli olacağını dile getirdi.

-Birinci

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Ceyhun Birinci, “Sağlıkta Ciddi Alt Yapı Sorunları ve Külliye” konusunda konuşma yaptı.

Birinci, Girne’de yeni hastane ihalesinin uzun süredir konuşulduğunu, yeni hastane ihtiyacının gerekli ve acil olduğunu, nüfusun gün be gün arttığını, şu an hizmet veren hastanenin altyapısının 1990’lı yıllarda yapıldığını o tarihte dahi yetersiz olduğunu belirtti.

Girne’de ameliyat randevularının çok ileri tarihlere verildiğini, her alanda tıkanma yaşandığını söyleyen Birinic, ihalenin acil olarak tamamlanması gerektiğini kaydetti.

İhalede yaşananların sorgulanması gerektiğini, rant iddiaları bulunduğunu söyleyen Birinci, Girne Akçiçek Hastanesi’ndeki eksikliklere işaret ederek, ciddi olaylarda hastaların Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne taşındığını bunun da sorunlara yol açtığını belirtti.

Birinci, hem bina hem de kadroların artırılması gerektiğini dile getirdi.

Merkezi İhale Komisyonu konusunda eleştirilerde bulunan Birinci, Girne Alsancak Yolu İhalesine değinerek, 2 Eylül-23 Eylül arasında ihale keşif bedelinin arttığını bunun nedeninin ne olduğunu sordu.

-Altuğra

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, yeni Girne hastanesinin 160 yataklı bir hastane ve görüntüleme merkezi içerdiğini, yaşanan izdihamı rahatlatacağını söyledi.

İhalenin birkaç gün içinde sonuçlanması temennisinde bulunan Altuğra, 2023 yılında Girne Hastanesinin tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

-Hamzaoğulları

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “İskele ve Sıkıntılar” konusunda konuştu.

Hamzaoğulları, KHK’dan kaç tane sağlık çalışanı talep edildiğini sordu.

Ülkenin nüfusa değinen Hamzaoğulları, çalışma izinli, öğrenci, seçmen, asker kaç kişi bulunduğunu, sordu ve yaptığı hesapla 600 bine ulaştığını düşündüğünü, nüfusun ise bunun çok altında açıklandığını belirtti.

Hamzaoğulları, İskele Karpaz inşaat izinlerinin tamamlanıp devreye girdiği yerleşim birimindeki nüfusun 100 binlere dayanacağının altı çizilirken, bu nüfusa 3-5 yıl sonra sağlık hizmetinin nasıl sağlanacağını sordu.

Hamzaoğulları, bölgede sağlık hizmetlerinin şu an bile yeterli olmadığını söyledi.

Başbakanın ajitasyon yaptığını iddia eden Hamzaoğulları, “Yapamazsanız gidersiniz” dedi.

Karpaz yarımadasında yaşlılara sunulan yerinde bakım sisteminin çöktüğünü savunan Hamzaoğulları, Yenierenköy Sağlık Merkezi, Mehmetçik Sağlık Merkezi’nde yaşanan sorunları dile getirdi.

Hamzaoğulları, bölgedeki laboratuvarın tamamlandığını açılmayan münhal sonucunda laborant alınmadığını, iki kişinin ödeneksiz gönüllü çalıştığını söyledi.

-Altuğra

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra tekrar söz alarak, istihdam edilen kişilerin KHK tarafından ilan edilen sınavlardan sonra başarılı olanların istihdam edildiğini söyledi.

Doktor, hemşire, biyolog ve kimyager istihdamı için KHK’ya yazılı talepte bulunulduğunu dile getiren Altuğra, işin hukuka uygun şekilde yaptığını belirtti.

Altuğra, İskele Karpaz’a nasıl doğru sağlık hizmeti götüreceklerine yönelik çalışmalar yaptıklarını, profesyonel görüşlere müracaat ettiklerini, en doğru adımın Yenierenköy’deki Sağlık Merkezi’nin güçlendirilmesi olacağını ifade etti.

Yenierenköy’deki Sağlık Merkezi’nde röntgen odası bulunduğunu, radyasyonun insan sağlığına zarar vermemesi için duvarların kurşunlanması gerektiğini, keşif bedelinin yapıldığını söyledi.

Sağlık merkezlerinde ağırlıklı olarak pratisyen hekimlerin görevli olduğunu, uzmanların belli günlerde bu merkezlerde bulunduğunu dile getiren Altuğra, eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

-Akpınar

Demokrat Parti Girne Milletvekili Serhat Akpınar’ın, “Toplum Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Sektörü” konusunda güncel konuşma yaptı.

Üniversitelerin başarı hikayesi olduğunu dile getiren Akpınar, ülkenin tanınmaması ve ekonomik sorunlara rağmen başarı sağlandığını belirtti.

Akpınar, yükseköğretimde sorunların çözülmediğini, ertelendiğini, üniversitelerin sorunların altında ezildiğini söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de yükseköğretimin geleceğine yönelik planlamalar yapıldığını söyleyen Akpınar, ülkede neler yapıldığını sordu.

Gelişen teknoloji ve dijitalleşmeyle bazı mesleklerin kaybolduğunu, yeni mesleklerin ortaya çıktığını söyleyen Akpınar, ülkede ise plansızlık nedeniyle öngörü yapılamadığını belirtti.

Akpınar, bölüm açma konusundaki sürece değinerek, YÖDAK’ın pandemi sürecinde karar almadığını, ardından seçim yasaklarının gündeme geldiğini, dünyada yeni açılımlar yapılırken, KKTC’de ise açılım yapılamadığını söyledi.

İş yapmamak istendiğini ve iş yapmak isteyenlerin yıldırıldığını savunan Akpınar, pandemi yaşanmamış maddi manevi kayıp olmamış gibi davranıldığını üniversitelerin zor durumda bırakıldığını söyledi.

Akpınar, Güney Kıbrıs’ın milli eğitim kurumlarını dünyaya açtığını söyleyerek, yüksek öğretimde formülün tüm dünyada aynı olduğunu, daha özgürlükçü ve dünyanın ihtiyaçlarına göre bölüm açılması gerektiğini belirtti.

Akpınar, üniversitelere yönelik bürokratik engellerin artırılması değil azaltılması gerektiğini söyledi.

Yabancı öğrenci getirmekle uğraşan acentelere denetim getirilmesi gerektiğini dile getiren Akpınar, bu yönde ilgili bakanların ne girişim yaptığını sordu.

Akpınar, öğrencilerin yaşadığı sorunları da dile getirdi.

-Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Gayrimeşru başbakanın cevaplaması gereken konular” konusunda konuşma yaptı.

Derya, Başbakanın “Muhalefet konuşur, biz yaparız” şeklinde açıklamalar yaptığını söyleyerek, mantıklı, rasyonel açıklamalar yapmadığını savundu.

Bu yaklaşımın otokrasiye dayalı ülkelerde uygulanan bir yöntem olduğunu savunan Derya, ekonomik sorunları görünmez duyulmaz hale getirmek için yalan siyaseti yarattıklarını iddia etti.

Kuvvetler ayrılığının demokrasinin fonksiyon göstermesi için önemine vurgu yapan Derya, denetim gününde iktidardan kimsenin meclis salonunda bulunmadığını belirterek bunu eleştirdi.

Derya, KKTC tanınmamış bir devlet olduğundan kurulmaya çalışıldığını öne sürdüğü otokratik rejimin taklit olarak kaldığını iddia etti.

Derya, bir süre önce Sansür Yasası’na benzer bir yasanın Meclis’e getirilmeye çalışıldığını, medyanın sesini kısmaya çalışan bir anlayış olduğunu savundu.

İnsanların alım gücünün düştüğünü, lüks tüketim olmayan maddeleri ucuzlatılmadığını, hükümetin KIB-TEK’i zarara uğrattığını söyleyen Derya, kurumu zarara uğratanların ‘KIB-TEK’i kurtaracağız’ diye ortaya çıktığını yalan siyaseti yapıldığını iddia etti.

Derya, Lefkoşa Mücahitler binasında polis teşkilatına paralel bir yapı kurulduğu, dört yeni şube oluşturulduğu, amir ve müdürlerin Türkiye’den atandığı, işkence sesleri duyulmasın diye ses yalıtımı yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili hükümete sorular yöneltti.Derya, Lefkoşa Mücahitler binasında polis teşkilatına paralel bir yapı kurulduğu, dört yeni şube oluşturulduğu, amir ve müdürlerin Türkiye’den atandığı, ses yalıtımı yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili hükümete sorular yöneltti.

Mesai saatleri içinde din kursu iddialarını da gündeme getiren Derya, devletin din işleri konusunda tarafsız olması gerektiğini söyledi.

Derya, Vakıf mallarının cüzi miktarla kiralanacağına yönelik bir gazetenin bazı iddiaları gündeme getirdiğini söyleyerek, bu iddiaların yanıtlanmasını istedi.

-Taçoy

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, polisle ilgili konuların Resmi Gazetede yayımlandığını, polisin eğitimler aldığını, eğitimcilerin Türkiye’den geldiğini söyleyerek, yalıtımlı odalar kurulduğu iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Vakıflarla ilgili konuların ihalelerle sonuçlandığını belirten Taçoy, o iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Taçoy, Başbakanlık Denetleme Kurulu’ndan söz konusu eğitimlere üç kişinin katıldığını, kişilerin kendi iradesiyle bu konferanslara katıldığını söyledi.

UBP’nin medyanın sesini kesmeye çalışmadığını gazetelere ve gazetecilere destek verildiğini dile getiren Taçoy, medya çalışanlarına yüzde 100 sosyal yatırım desteği yapıldığını, yararlanan kişi sayısının 87 olduğunu belirtti.

Türkiye’nin taklit edildiğine yönelik imalara değinen Taçoy, siyasete müdahalenin ÖRP’nin kuruluşuyla başladığını bunu CTP’nin yaptırdığını söyledi.

-Uluçay

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konusunda konuştu.

Uluçay, ülkede yaşanan sıkıntıları gündeme getirmeye devam edeceklerini, 4-5 aydır elektrik konusunda yaşanan sıkıntının herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Başbakanın dün elektrik konusunun çözüldüğünü açıkladığını belirten Uluçay, Türkiye’den TPIC ile anlaşıldığını anlattığını o zaman 6 ayda ne yapıldığını sordu.

Uluçay, elektrikte yaşanan sıkıntının sonucunda bireylerin zarara uğratıldığını kaydetti.

Uluçay, “Önceki bakan Sunat Atun haklı çıktığını açıkladı. Eğer halkıysa 5 aylık dönemde yaşanan zarar ve sıkıntılar ortadayken bu 5 ayda neden farklı uygulamalar yapıldı” diye sordu.

Enflasyon kaynaklı sıkıntıların herkesi huzursuz ettiğini belirten Uluçay, satın alma gücünün düştüğünü, fiyatların kontrol edilemediğini söyledi.

Uluçay, ithal mallarının sürekli daha pahalı hale geldiğini söyleyerek, bunun ciddi sıkıntı yarattığını, hükümetin hazırlıklar yapmasının zorunlu olduğunu, vergi iadesi, navlun desteği gibi uygulamalara geçilmesi gerektiğini belirtti.

Ekonominin canlanmasına yönelik bu uygulamaların ele alınmasının zorunlu olduğunu kaydeden Uluçay, 2023’te kalıcı olarak elektrikle ilgili durumun ne olacağını sordu.

Uluçay, satın alma gücü eriyen insanların yaşamlarını sürdürmek için KKTC’de kredilerle yaşadıklarını, bireysel borç miktarının arttığını ifade etti.

Uluçay, belirsizliklerin giderilmesi için adımlar atılması, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ihracatın artırılması gerektiğini dile getirdi.

 

TAK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here