Yerel seçimlerin 25 Aralık’ta yapılması oybirliğiyle kabul edildi

0
150

 

UBP ile CTP‘nin birlikte sunduğu, “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimlerinin 25 Aralık 2022’de yapılmasına ilişkin karar önerisi” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda oybirliğiyle kabul edildi.

Öneri, yerel yönetimlerin yetkilerinin devamının sağlanmasını da içeriyor.

Verilen aranın ardından toplanan genel kurulda ilk olarak yerel seçimlerin 25 Aralık’ta yapılmasına ilişkin karar önerisinin görüşülmesi ve daha sonra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Genel Kurul’u bilgilendirmesi oylanıp, oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimlerinin 25 Aralık 2022’de yapılmasına ilişkin karar önerisi”ne ilişkin raporu okundu.

-Erhürman: “Belediyelerin birleştirilmesine ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağız”

Öneri hakkında söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, önerinin oybirliğiyle geçmesinin söz konusu olduğunu ancak CTP’nin çok kısa süre içinde, belki yarın belki pazartesi günü, belediyelerin birleştirilmesine ilişkin yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını ve ara emri talebinde bulunacağını söyledi.

Erhürman bugün bu önerinin geçmesinin, Anayasa Mahkemesi’ne gitmelerine halel getirecek bir durum olmadığını, mahkemenin iddiaları inceleyeceğini ve yasa iptal olursa ne olacağının, iptal ya da ara emrinden sonra ortaya çıkacağını anlattı.

Yerel seçimlerle ilgili alınan kararlar hakkında Anayasaya aykırılık olduğu konusunda daha önce de uyarıda bulunduklarını dile getiren Erhürman, mahkemenin ilgili kararına işaret etti ve bunu düzeltmenin sorumluluğunun Meclis’te olduğunu kaydetti.

Bugün ne karar çıkarsa çıksın daha önce Anayasa’nın ihlal edildiği gerçeğinin değişmeyeceğini dile getiren Erhürman, yine de seçimlerin yapılmasına, bunun için de oybirliğiyle bir seçim tarihi alınmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Erhürman, önerinin Haziran ayından sonra yaşanan yetki sorununu da çözmeyi hedeflediğine işaret ederek, ara emri çıkması durumunda 18 belediyeyle seçime gitme durumunun ortadan kalkacağını anlattı.

Bundan sonra böyle kaoslar yaratacak kararların altına imza atılmaması gerektiğini söyleyen Erhürman, ortak yaşamın bozulması durumunda, siyasetin, üzerinde duracak bir ortak zemin bulamayacağını kaydetti. Erhürman, Meclis’te çoğunluğa sahip olmanın Anayasa’ya aykırı hareket etme hakkı vermediğini dile getirdi.

Erhürman bu kararların bundan sonra benzeri durumlar yaşanmamasını sağlamasını temenni etti.

-Hasipoğlu: “Bize göre kaosun sebebi CTP

İki parti grubunun oturup, bir uzlaşı metni ortaya çıkardığını söyleyen UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, belediyeler reformunun tüm partilerin mutabık olduğu bir konu olduğunu kaydetti.

UBP’nin konu hakkında bir irade ortaya koyarak, iktidar gücünü kullanarak bu yasayı geçirme şansı olduğunu ancak o günkü parti başkanı Faiz Sucuoğlu’nun uzlaşı eli uzattığını ve ortak bir ad-hoc komite kurulduğunu söyledi.

Dava açılmasının sorunu çözmediğini, tam tersine bir kaos yarattığını kaydeden Hasipoğlu’nun bu sözleri üzerine genel kurulda kısa bir süre tartışma yaşandı.

Şu anda da ortak uzlaşıyla hareket etmeye çalıştıklarını dile getiren Hasipoğlu, CTP’nin tekrar mahkemeye gitme hakkına da saygı duyduklarını ifade etti.

Bugün bu adımı, ülkede yaşanan kaosu açmak, yerel yönetimlerin yetki sorununu çözmek için attıklarını söyleyen Hasipoğlu, “Size göre kaosun sebebi UBP, bize göre de CTP’dir. Bu da bizim görüşümüzdür” dedi. Bunun üzerine yine tartışma yaşandı.

Hasipoğlu mahkemenin vereceği karara da saygı duyacaklarını dile getirerek, bugünkü karar için uzlaşı gösterdikleri için muhalefete teşekkür etti ve ileriye bakmak gerektiğini söyledi.

-Erhürman: “Olayın bu noktaya gelmesi, Anayasa’nın bile bile ihlal edilmesinden kaynaklandı”

Yeniden kürsüye çıkan Tufan Erhürman, kaosun nedeninin izafi olmadığını söyledi. Olayın bu noktaya gelmesinin Anayasa’nın bile bile ihlal edilmesinden kaynaklandığını kaydeden Erhürman, ilk günden bu yana bu konuda uyarıda bulunduklarını belirtti.

Erhürman şu anda yaratılan kaosun sadece Meclis’te çözülebileceğini, o yüzden halka karşı iyi niyetleri gereği bu karara destek verdiklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi’ne gitmenin kendileri için bir hak değil, sorumluluk olduğunu ifade eden Erhürman, bundan sonra her gelen çoğunluğun benzeri şekilde hareket etmesine izin verilmemesi bakımından yaptıklarının ana muhalefet partisi olarak tarihsel görevleri olduğunu kaydetti.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Genel Kurul’u Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirdiği kapalı oturuma geçildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here