Kıbrıs Türk Sanayi Odası 36.Dönem Olağan Genel Kurulu yapıldı

0
143

Kıbrıs Türk Sanayi Odası 36.Dönem Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Genel Kurula Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; Başbakan Ünal Üstel; Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman; Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu; Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu; Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy; Meclis Başkan Yardımcısı ve CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe; CTP Milletvekili Fikri Toros; bazı sivil toplum örgütü temsilçileri ile KTSO Başkan ve üyeleri katıldı.

Genel kurulda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve üst düzey yöneticileri de yer aldı..

Kurulda geçtiğimiz gün hayatını kaybeden iş insanı Hasan Onalt için taziyeler dile getirildi.

Genel kurul Atatürk ve şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Açılışın ardından KTSO tanıtım filmi gösterildi..

Divanın oluşumunun ardından konuşan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kamacıoğlu, son 1 yılda salgının tüm dünyanın tedarik zincirini etkilediğini ve zarar yaşandığını söyleyerek bu etki ile KKTC’deki sanayinin çok daha büyük zarar ve sıkıntı yaşadığını belirtti.

Kamacıoğlu, “bizim sanayi odası olarak da kıbrıs sanayisi olarak da istikrara ihtiyacımız vardır. bunun sözde kalmaması gereken bir istikrara ihtiyacımız vardır. biz savaşmaktan korkmayız ama savaşmayı üretmek ve başarmak için yapmak istiyoruz. Sorunları çözmek için savaşmak istemiyoruz. Savaşmak yerine yardım istiyoruz. Bizim için önemli olan şey istikrardır çünkü ülke geleceği ona bağlı. Bence sanayinin en büyük sorunu budur diye düşünüyorum” dedi.

Kamacıoğlu, “Sanayi girişimleri için neler yapabiliriz diye çalışma yaptığımızda son 20 yıllık süre içerisinde türkiyenin bize aktarmış olduğu yardımların sadece sanayiye aktarılan bölümü yüzde 2’dir.. 20 yılda buraya gelen yardımlardan sanayici için ayrılan bu rakam üzücüdür” dedi.

“İhracatı geliştirmek için ilk kez İngiltere’de bir organizasyon yapıyoruz. Firmalarımızla birebir görüşme sağalayacak ekiple gideceğiz.45-50 alıcı firma ile firmalarımızı buluşturup çalışmalar yapacağız” diyen Kamacıoğlu, bütün geleceğimizin ihracat olduğunu vurguladı.

Kamacıoğlu, “Bize eşit şartlar getirin, bize fon vermeyin.. Kendi ayaklarımız üzerinde durabileceğimiz şartların yaratılması gerekiyor” dedi.

Kamacıoğlu, “Biz enerji için ki sanayinin ana girdisidir elektrik, ciddi sıkıntılar içerisindeyiz, bize enerji indirimi yapmayın bize kendi enerjimizi üretebilecek imkan verin. Bu şartlarda buradaki sanayinin ayakta kalması mümkün değildir” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan vekili Başaran Bayrak ise KKTC’nin, yapılan yeni yatırımlarla ve Doğu Akdeniz’deki önemli gelişmelerle yeni bir döneme doğru ilerlediğini söyledi.

Bayrak, “Bu yılın ilk üç ayında karşılıklı ticaret hacmimiz yüzde 58 arttı. KKTC’nin ihracatının yükselmesi Türkiye için son derece önemlidir” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cihat Lokmanoğlu ise konuşmasında, “Birlik olarak KKTC ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. KKTC’de yatırım ortamının iyileştirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Ana muhalefet CTP Başkanı Tufan Erhürman ise konuşmasında, “Elektriğin, akaryakıtın ve hammaddenin sanayiye maliyeti açısından artış yüzdeleri hesaplanmış olsaydı sanayinin nereden nereye gitmekte olduğu açık bir şekilde ortaya çıkardı” dedi.

Erhürman, yıllardır konuşulan teknisyen ve usta sayısını artırma hedefine ulaşmaktaki sıkıntının, ara eleman olarak yetişen ve kıbrıs cumhuriyeti kimliği taşıyan insanların euro ödendikleri için güneyde çalışmayı tercih etmeleri ve üçüncü ülke insanlarının da güneye kaçmaya çalışması olduğunu söyledi.

Başbakan Ünal Üstel ise konuşmasında, Sanayi Odası Başkanı Kamacıoğlu’nun konuşmasında “ülkede istikrara ihtyiaç vardır” sözlerine atıfta bulunarak, “Ülkeye istikrarlı bir hükümet için buralara geldik” dedi.

Başbakan Üstel, “Aldığımız 29 güvenoyu ile karşınızdayım. Ben de biliyorum ateşten gömlek giydiğimi ama bu gömleği giyerken ülkem için giydim. Bu ülke bizimdir. Hükümetiyle muhalefetiyle ve sizlerle birlikte hareket etmemiz lazım hepimiz farkındayız zor günlerden geçiyoruz. Pandemi süreci, rusya ukrayna savaşı ve TL’deki erime geldiğimiz nokta.. artık burada birbirimizi eleştirme zamanı değil, birlik ve beraberlik içerisinde, omuz omuza verirsek bu zor günlerden çıkarız” dedi.

Görevdeki 7’nci günü olduğunu belirten Başbakan Üstel, “Ülkedeki bütün sektör temsilcileri ile görüştüm, sınır kapılarını gezdim ve sivil toplum örgütleri ile görüştüm. Pazartesi kapıların giriş çıkışlarının daha rahat olması için kendileri ile protokol yapacağım. Ticaretin Yeşil Hat tüzüğüne göre yapılabilmesi için Haspolat Bölgesi’nden bir kapının açılması için cumhurbaşkanımız ile istişare içerisinde çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.

Üstel, “Bir mali işbirliği protokolü anavatanımızla benden önceki başbakan imzaladı ben devam ettireceğim. Gerekirse yeni işbirliği protokollerini de imzalayacağım. Birbirimizi kırmadan omuz omuza çalışarak bugünlerden çıkacağız. Pazartesi türkiyeyi ziyaret edeceğim bütün konular elimde konuşacağım.. orada, teşvik, enerji ve ihracatı nasıl artırabileceğimiz yönünde görüşmeler yapacağım” dedi.

Başbakan Üstel, Türkiye’den gelen temsilcilerle de bir işbirliği içerisinde geçiş kapıları konusunu ve ihracatı daha yukarıya çekmek için konuşacaklarını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, sanayicilerin ülkeye büyük ve başarılı yatırımlar yaptıklarını belirtti…
Tatar ülkedeki genel sıkıntıları bildiklerini ve bu sıkıntıların konuşularak çözülebileceğini söyledi.

Tatar, “Pandemi döneminde ekonomide özellikle turizm, yükseköğrenim yüzde 80 civarında daralmıştır bu bir depremdir. Bunu aşabilmek bu ülke için büyük bir savaştı. Türkiyenin desteği ile bir yerlere gelebildik ve açılma süreci yaşıyoruz. Pandemiye rağmen savaşın yarattığı etkilere rağmen inşallah ayakta durmayı başaracağız” dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında hala sıkıntı çekmeye devam ettiğini kaydetti.

Tatar konuşmasında, “Hellim meselesinde AB’ye bizi, bir bakıma Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama yapmak için yapılan entrikaları tekrar anlatmaya gerek yok. biz yeşil hat tüzüğü dolayısıyla ihracatını yapmak için hem sanayi odası hem hükümetin ilgili bakanlıkları olarak, olağanüstü çalışma yaptık. İhracatımızı artırabiliriz bunları da yetkililer ile görüşüyoruz ama karşımıza hep Rum çıkıyor. Rum diyor ki sen KKTC olarak benden ayrı isen ben sana yol açmam. Ambargo ve izolasyonları koymaya devam ediyorum diyor.. bize yapılan haksızlıklar AB merkezli çünkü Rum her türlü çalışmamıza engel koyuyor. Bizi kendine dayatma bir çözümle bağlamaya çalışan bir zihniyetle savaşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından faaliyet ve mali rapor sunularak onaylandı..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here