Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol’un daveti üzerine ülkeye gelen Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva ve heyetleri, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.
Heyete ziyareti sırasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da eşlik etti.
Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, 3 ülke arasında gün geçtikçe gelişen ilişkilere işaret ederek, 3 devlet bir millet anlayışı ile yaşanan gelişmeler ışığında, KKTC’nin TDT’ye gözlemci üyeliği ve açılan yeni kapılar sonucu Kıbrıs Türkü’nün gerçeğini duyurabildiklerini belirtti.
Kendi Azerbaycan ziyareti, sonrasında gerçekleşen Türkiye ve Azerbaycan’ın Parlamentolararası Dostluk Grupları’nın ziyaretleri ve şimdi de Türkiye ve Azerbaycan Ombudsmanları’nın KKTC’ye gelmiş olmasının önemini dile getiren Tatar, Ombudsmanların, insan hakları, devlet ve vatandaş ilişkileri açısından ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol’un uluslararası toplantılara katılabildiğini, ancak zaman zaman Rum tarafının engellemeleriyle karşılaştığını da anımsatan Tatar, “Tüm engellemelere karşın burada bir devlet, halk ve kuruluşları ile özden gelen haklarımız var. Zorunlu bırakıldığımız şartlarda bu devleti kurduk ve yolumuza devam ediyoruz” dedi.
Güney Kıbrıs’ın engellemelerinin desteklerle aşılacağını ifade eden Tatar, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs’ta bir anlaşma Kıbrıs’ın gerçeklerine göre olacaktır” dediğini, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de benzer söylemleri olduğunu anımsattı.
Tatar, Türkiye’nin etkinliğini azaltacak bir anlaşmanın söz konusu olamayacağını, Kıbrıs Türkü’nün eşit uluslararası statüsü ve egemenliğine dayalı olması koşuluyla bir görüşme olabileceğini, anlaşmanın ise iki eşit devletin işbirliğine dayalı olduğunu söyledi.
Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da,uzun süreli çalışmalar sonucu Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği’nin kurulduğunu ifade ederek, Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol’un da bu toplantılara katılarak Kıbrıs Türkü’nün haklarını savunduğunu belirtti.
Malkoç, “Burada 40 yıldır bir KKTC var. Uluslararası ve milli hukukta esas olan haklı olandır. Dünyanın önemli bir kısmı da size uygulanan bu hukuksuzluklardan vazgeçecektir. Azerbaycan’ın tutumu da açıktır ve TDT gözlemciliğiniz de bunun bir adımıdır. Bu bir süreçtir ve Kıbrıs Türk halkı hak ettiği uluslararası hukuka ulaşacaktır” dedi.
Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva ise, Türk milletlerinin yolunun Türk birliği olduğuna işaret ederek, her zaman ve her alanda birlikte hareket edileceğini kaydetti.
Aliyeva, bu yıl Azerbaycan ev sahipliğinde yapılacak olan toplantıda da KKTC’nin temsil edileceğini belirterek, Kıbrıs Türkü’ne yapılan ihlallerin geniş bir şekilde vurgulanmasını ve adaletin en kısa sürede tecelli etmesini diledi.
Daha sonra yeniden söz alan Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan’a destekleri için teşekkür ederek, TDT ve Türk birliğine verilen önemle ilişkilerin daha da gelişeceğini, aradaki işbirliğinin artacağını belirtti.
Tatar, 20 Temmuz 2024’te 50’inci yılın kutlanacağını da ifade ederek, “Yeni düzende ve kendi bölgemizde devletimizi kökleştirdik. İki ayrı halk, demokrasi ve devlet var. Bu süreçten de geri dönüş yoktur ve yanımızda olmanın bizim için çok kıymetlidir” dedi.
Ziyarette son konuşmayı ise Ombudsman İlkan Varol yaptı.
Varol, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği kurulmasında ve kendisinin de burada kurucu üye olarak yer almasında Türkiye ve Azerbaycan Ombudsmanlarının büyük katkısı olduğunu ifade ederek, KKTC’nin sesini bu sayede duyurma fırsatı bulduklarını belirtti.
Temaslarında KKTC halkının maruz kaldığı ambargoları dile getirdiğini anlatan Varol, işbirliği içinde çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.