Taşkent, Tatlısu ve Terazi şehitleri için Taşkent Şehitler Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. Taşkent Şehitler Anıtı’ndaki tören protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması ile başladı.
Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı yapıldı. Törende daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Törende ilk konuşmayı Taşkent Şehitleri adına Taşkent Şehit Aileleri Komitesi Başkanı Şehitçocuğu Erdinç Erdağlı yaptı. Erdağlı, 49 yıl önce acımasızca hayattan koparılan aziz şehitlerimizin bir kez daha huzurundayız diye başladı.
O günlerdeki acıların asla unutulmayacağına vurgu yapan Erdağlı, geçen yılların şehit ailelerin acılarından hiçbir şeyi eksiltmediğine, unutturmadığına vurgu yaparak, yıllardır her 15 Ağustos’ta Taşkent’te yaşananları şehit ailelerinin feryadını dünyanın duyması için haykırdıklarını söyledi.
Erdağlı, “Bugün barışın ve özgürlüğün egemen olduğu bu topraklarda, çok uzak olmayan bir tarihte böyle acılar yaşanmakta olduğuna insan inanmakta zorlanıyor” dedi.
O gün Taşkent’te yaşananların Rum toplumu adına bir utanç ve bir kara leke olduğunun altını çizen Erdağlı, hiçbir sebebin böylesi bir vahşetin gerekçesi olamayacağını vurguladı.
Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ise her yıl şehitleri anmanın gazilere minnet duygusunu sunmak ve onların kahramanca verdiği mücadeleyi hatıralarda canlı tutmak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
Benan, “ENOSİS hayali ile yaşayan Rum-Yunan ikilisinin masum insanları göçe zorladıkları ve rastgele katlettikleri insanlarımızı, bizler özgür ve huzur içinde yaşayalım diye canlarını feda eden şehitlerimizin verdiği onurlu mücadeleyi asla unutmamalıyız” dedi.
Benan, dini ve ırkı nedeniyle soykırımın, toplu katliamın hiçbir gerekçesi olmadan mağduru olan bir halk varsa bunun yalnız o ırk için değil insanlık için bir ayıp ve yüzkarası olduğunu vurguladı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise o yılların çok acılı olduğunu ve çok büyük bedeller ödenerek bugünlere gelindiğini belirterek yaşanan toplu kıyımın insanlık tarihinde çok büyük bir savaş suçu olarak yerini aldığını söyledi.
Tatar, “Ne yazık ki bütün katiller, teröristeler bu suçlara alet olmuş tanıkları ile kanıtları ile hep sabit olmasına rağmen Güney Kıbrıs’taki devlet bu olayı yargıya götürmekle mükellef olmasına rağmen götürmeyip seyirci kalmıştır. Bu katliamlar gerçekleşirken Barış Gücü’nün de seyirci kalmasını unutmadık, unutturmayacağız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta şu anda 49 yıldır barış, güven ve huzur içinde yaşamanın ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu şehitlerin manevi huzurunda ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bundan sonraki süreçte asla ve kata bizleri herhangi bir anlaşmaya sürükleyecek olan baskılara boyun eğmeyeceğimizi bizler için bir anlaşmanın kalıcı olabilmesi için egemen eşitliğimizin eşit uluslararası statümüzün, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı ve Türk askerinin adadaki varlığı bizler için yaşamsal öneme haiz ve bizlerin bu ülkede barış, huzur ve güvenlik içerisinde yaşamamızın yegane teminatlarıdır” diye konuştu.
Taşkent Şehitler Anıtı’ndaki tören şehitliğin gezilmesi ile sona erdi.BRT