KTÖS, “2022-23 Eğitim Yılı Değerlendirmesi ve İhtiyaç Analizi” raporunu sundu

0
99

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) “2022-23 Eğitim Yılı Değerlendirmesi ve İhtiyaç Analizi” başlıklı basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılışında konuşan KTÖS Başkanı Mustafa Baybora, 20 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs Türk toplumunun kimliğinin, kültürünün ve yaşam tarzının eğitim aracılığı ile dönüştürülmeye çalıştığını savundu, sendika olarak buna karşı mücadele etmeye çalıştıklarını belirtti.

Sorunları bildiklerini ve çözüm önerileri ortaya koyduklarını anlatan Baybora, Eğitim bakanlığının hazırlanan raporlara duyarlılık göstermediğini savundu, Eğitim Bakanının öğretmeni ve örgütlerini itibarsızlaştırmaya çalıştığını iddia etti.

Toplantı eğitim komitesinin hazırladığı raporun sunumu ile devam etti.

İlköğretim Dairesi’ne bağlı 72 okulda gerçekleştirilen araştırma ışında ortaya konulan verilerin yer aldığı rapora göre, kamu ilköğretim okullarında eğitim alan öğrencilerin yüzde 40’ı KKTC vatandaşı değil, yüzde 8’i ise anadili Türkçe olmayan yabancı öğrenci.

Raporda, yabancı öğrenciler ve diğer farklı ihtiyaçlara sahip öğrencilerle ilgili herhangi bir adım atılmadığı ise geçtiğimiz akademik yılda okullarda karşılaşılan en önemli sorunlar arasında yer alıyor.

Okullardaki fiziksel altyapı sorunları, bina güvenliği, tam gün eğitim gibi konulara da yer verilerek çözüm önerileri ortaya konulan raporda, 2023-2024 akademik yılında okulların en önemli ve ivedi ihtiyaçlarında değinildi.

Altyapı, malzeme, personel ve eğitim-öğretim programları ile ilgili eksikliklere değinilen raporda, yabancı öğrenciler ile farklı ihtiyaçları olan öğrenciler için yapılması gerekenlere yer verildi.
Raporun okunmasının ardından konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, ülkede laiklik kavramının saldırı altında olduğunu savundu.

Yasa gereği din eğitiminin Eğitim Bakanlığının gözetim ve denetimi altında yapılması gerektiğini kaydeden Maviş. “Ancak, sadece izin almakla denetim ve gözetim hakkının yerine getirildiğini kabul etmek mümkün değildir” dedi..

Maviş, son 90 yıldır ülkede karma eğitim yapıldığını belirterek, bundan rahatsızlık duyduğunu ifade edenlere tahammül göstermeyeceklerini vurguladı.

Tam gün eğitim konusuna da değinen Maviş, “Bilimsel çalışmalarla donatılmış bir tam gün projesine destek vereceğiz” dedi.

Okulların depreme dayanıklılığı konusuna da değinen Maviş, okulların yüzde 90’nının laboratuvar sonuçlarının tamamlandığı bilgisini paylaştı, okulların depreme karşı güçlendirilmesi için çalışma yapılsa bile bunun Eylül ayına yetişmeyeceğini söyledi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here