20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında Girne’de 2 ayrı tören düzenlendi

0
100

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında bugün Girne’de 2 ayrı tören düzenlendi.

Girne Atatürk Anıtı Önünde gerçekleşen ikinci tören, 17.00’da başladı..

Törene, Girne Kaymakam Cemal Özcemoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına garnizon Komutanlığı Garnizon Komitanı Ahmet Tümay, GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Serdar Akan, Girne Belediyesi As Başkan Yardımcısı Hüseyin Çakır, Girne Polis Müdürlüğü,Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı , siyasi parti, kurum, kuruluş , dernek , bölge okullarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Törende daha sonra, törene katılan birlikler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan ,Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Girne Merkez Şube Başkanı Erbil Aydınova, Kıbrıs Türkleri’nin 1950’lerden itibaren verdiği varoluş mücadelesine değinerek,20 Temmuz Barış Harekatı’na nasıl gelindiğini anlattı.

Kıbrıslı Türklerin,49 yıl önce Barış Harekatı’yla özgürlüğe ve barış ortamına kavuştuğunu vurgulayarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e seslenen Aydınova, Anastasiadis’in 49 yıllık zaman süresinin , barış ortamına sağladığı faydaları çok iyi değerlendirmesi, dış güçlere Akdeniz’de imkan sağlama girişimlerinden ,’zamana oynama oyunlarından vazgeçmesini istedi.

Akdeniz ülkelerinin o zaman huzura kavuşacağını söyleyen Aydınova,Kıbrıs Adası’nın münhasır ekonomik bölgesindeki , doğalgaz ve petrol yatakları, tüm hak sahiplerinin ortak kararları sonucu çözümlenmesi gerektiğini, Rum yönetiminin uygulamaya çalıştığı hukuki yönü eksik , tek taraflı çalışmaların ise barışı değil gerginliği doğuracağını vurguladı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşma yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Oğuzhan Pala, Kurtuluş yıldönümlerinin ulusların en büyük bayramları olduğunu belirterek, 20 Temmuz 1974 tarihinin, Kıbrıs Adası’na barışın gelmesinin ve Kıbrıs Türkü’nün uğradığı zulüm ve haksızlığın son bulması ve varoluş mücadelesinin dönüm noktası olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türkü’nün barış, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin 1878’de başlayan ve -1974e kadar devam eden çileli ve çetin bir yolculuk olduğunu kaydeden Pala, bu süreçte yaşanan olaylara değindi.

“Türk Ulusunun tarihi kutlanacak zaferlerle doludur . Ancak Kıbrıs Halkı açısından 20 Temmuz 1974 tarihinin apayrı bir anlamı vardır”diyen Deniz Teğmen Pala mutlu barış harekatının sadece o günlerdeki kötü durumu tersine çevirmekle kalmadığını aynı zamanda Anavatan güvencesini de beraberinde getirdğini söyledi.

19 Mayıs Türk Maarif Koleji Öğrencisi Tansel Asrak’ın “Özgürlük şarkısı” adlı şiiri okumasının ardından tören resmi geçitle sona erdi.brt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here