BRTK tarafından “Bayrak’ta/Sulh” temasıyla hazırlanan sergi törenle açıldı

0
100

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu tarafından “Bayrak’ta/Sulh” temasıyla hazırlanan sergi törenle açıldı.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile
Telsim sponsorluğunda, Barış Harekatı’nın 49’uncu ve Bayrak Radyo ve Televizyon Kurumu’nun kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen sergide, kurum arşivlerinde ve depolarında kullanılmayan araç ve gereçlerden geridönüşümle oluşturulan eserler yer alıyor.

BRTK Müdürü Meryem Özkurt, Bayrak Radyosu’nun kuruluşunun 60. Yılında 60 yıla özel 60 eser oluşturulduğunu söyledi.

Özkurt “60 yıldır Kıbrıs Türkü’nün haklı sesini dünyaya duyuran Kurumumuzun hiçbir cihazının parçasının atılmasına içimiz elvermedi ve bu şekilde değerlendirme yoluna gittik, özellikle proje koordinatörümüz Ayhatun Ateşin’e ve onun sanatçı arkadaşlarına, öğretim görevlilerine, hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sergi Küratörü Ayhatun Ateşin de, proje ile uzun süreli bir hafıza oluşturmak istediklerini anlattı.

BRTK müzesinde tarihsel bir ilk yaşandığını da belirten Ateşin, Kıbrıs’ta ilk kez ileri dönüşüm / geri dönüşüm sergisi açıldığını kaydetti.

Ateşin “Geri/ileri dönüşüm ile unutulmuş teknolojinin akılda kalmasını sağladık. Bayrak Rodyosu’nun bayrak değişi ile toplumu kucaklarken her cihazda parmak izleri var ve bizler sergide toplumumuza kalıcı değerler katan sanatçıların bilgi birikim ve tecrübelerini paylaşmak için yola koyulduk” dedi.

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Can Doratlı ise, BRT’nin araba aküleri ile başladığı yayınlarına Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini dünyanın dört bir yanında duyurur noktada ouğunu söyledi.

Doratlı, “bunu yaparken tarihin tozlu raflarında kalan eski teçhizatın dönüştürülerek sizlerle sanat olarak buluşturulması gurur vericidir. Emeği geçen tüm sanatçılarımızı yürekten kutluyorum” diye konuştu.

“Bayrak’ta/Sulh” sergisi spronsorlarından ve BRT’nin 60’ıncı yıl kutlamaları iletişim sponsoru Telsim’in Genel Müdürü Sefer Tüz de açılışta bir konuşma yaptı.

Tüz, “Kıbrıs Türk basınının mihenk taşlarından olan BRT gelişen teknolojisi ile yayınlarını genişleterek kıtalar ötesindeki soydaşlara ülkenin sesini duyurarak başarılı projelere imza atmaktadır. Bu nedenle Bayrak radyosunun yerinin Türk halkı için çok değerlidir ve ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Kurum Müdürü Meryem Özkurt’un proje ile ilgili bilgi verirken duyduğu heyecanın kendisini de heyecanlandırdığını söyledi.

Her zaman BRT’nin yanında olacaklarını belirten Ataoğlu, sergiye katkı koyan herkese teşekkür etti.

3 Televizyon ve 6 radyo ile hizmet veren BRT’nin yasası gereği DAÜ ile işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Ataoğlu, Kültür ve Sanat merkezi olan Gazimağusa’ya BRT’nin bir bacağının taşınması yönünde proje hazırlanması için düğmeye bastıklarını söyledi.

Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasında , Kıbrıs mücahidinin sesini duyuran, Kıbrıs Türkünün ada içindeki örgütsel yapısının güçlendirilmesine katkı koyan Bayrak radyosunun 60 yılında, BRT Kurumu’nun Türkiye’nin ve TRT’nin destekleri ile bütün dünyaya Kıbrıs Türkü’nün sesini duyurmayı başardığını söyledi.

BRT’nin Kıbrıs Türkü’nün sesini dünyaya duyurmak için verdiği mücadeleyi saygı ile selamladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı “Bu nimetleri bilmek gerekmektedir. Bu nimetleri kendi kişisel çıkarları, kendi ideolojik saplantıları için kullananları kınamak istiyorum. ” dedi.

Milli davanın çok bedeller ödenerek, şehitler vererek, büyük hassasiyetlerle yürütülen ulusal bir dava olduğunu vurgulayan Tatar, “dolayısı ile bu yayınları en iyi şekilde değerlendirmek lazım” diye konuştu.

BRT’nin çağdaş bir seviyede yayınlarını sürdürmesinin tüm çalışanların başarısı olduğunu belirten Tatar, BRTK Müdürü Meryem Özkurt’un yargılanması sürecine de değindi.

Tatar “Meryem hanımın uğradığı haksızlıkta belki bizim de payımız vardır çünkü su getirdik, suyun müjdesini verdik. Kiminle? Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey ile. Bu ülkede 6 ay susuz kaldık. Suyun bir an önce gelebilmesi için yapılan çalışmaların kutlanması için burada düzenlenen bir törenin haber önemi vardı.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sergiye katkı koyanlara plaket ve teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.

Başbakan Ünal Üstel de BRT’de katıldığı program öncesinde sergiyi gezerek eserleri inceledi.

Eski teknoloji kullanılarak oluşturulan serginin kendisini duygulandırdığını belirten Başbakan Üstel, katkı koyan herkesi kutlayarak, teşekkür etti.

19 Ekim’e kadar açık olacak sergideki eserler daha sonra BRT Yayıncılık Tarihi Müzesi arşivinde yer alacak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here