Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, BRT Özel Yayını’nda Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu gibi kendilerinin de göreve gelmeleriyle ilk ziyareti KKTC’ye yaptıklarına işaret eden Kurtulmuş, “ Bu ziyaretin, bizim için önce bir sorumluk olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bir adım attığını gösteriyoruz, dünyanın buraya dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.
KKTC’de çok verimli görüşmeler yaptıklarını, Cumhurbaşkanı,Meclis Başkanı ve Başbakan’la görüştüklerini, şehitlikleri,DrFazıl Küçük’ün ve Rauf Denktaş’ın, kabirlerini ziyaret ettiklerini hatırlatan Kurtulmuş, “ Dolu bir program oldu. İşte burada mesajımızın aslı şudur.Biz Türkiye, olarak, KKTC’den ayrılmayız.Etle, tırnak gibiyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık egemen bağımsız özgür bir devlettir.İnşallah kıyamete kadar Kıbrıs Adası’ndaki varlığını koruyacaktır.Bu Türkiye için bir milli meselesidir. Bu mesajı da bu ziyaretle birlikte vermiş oluyoruz” diye konuştu.
Meclis Başkanlığı döneminde, Kuzey Kıbrıs’ın dışa açılımı konusunda neler yapılabilir sorusu üzerine Kurtulmuş, “Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası tanınırlığı, öyle çok kolay hemen bugünden yarına yapılabilecek bir şey değil.Ama kararlı bir şekilde bu süreçleri takip etmek lazım.İkili, üçlü, çoklu,heyetlerarası,parlamentolararası, partilerarası görüşmeler, bunun dışında, kültür, turizm, bilim, sanat alanında yapılacak uluslararası etkinlikler, KıbrısTürkü kardeşlerimizin oralara katılımının sağlanması, mümkünse burada bazı uluslararası etkinliklerin yapılması.Böylece KKTC, adım adım daha çok tanınan bir egemen devlet haline gelecek” dedi.
Kurtulmuş şöyle devam etti:
‘Tabii ki bugüne gelmek kolay olmadı.Nice ambargolarla karşılaşıldı. Kıbrıs Türkü’nün kimliği silinmeye çalışıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lafzen ortadan kaldırılmaya çalışıldı.Bunları hep beraber yaşadık ama kararlılıkla bir istikamete yüründüğü zaman sonuç alındığı görülmüştür.Baskılar olmuştur. Kıbrıs Türk kimliğini ötekileştirme çabaları olmuştur. Ancak bütün bunların sonunda Kıbrıs Türk tarafı hep masada oldu, müzakere eden çözüm arayan taraf oldu. Gördük ki, artık tek bir Cumhuriyet ve içinde ermiş olan bir Kuzey Kıbrıs Türk halkının varlığı fiilen mümkün değildir.Yani ne Rum Tarafı böyle bir şeye razıdır ne de uluslararası camia böyle bir şeyi istemiyor.Bunu kabul edecek bir noktada değildir.Dolayısıyla artık burada bu Ada’da çözüm, iki egemen devletin, iki egemen halkın varolduğu bir Kıbrıs halini görmektir.Bunun içinde Kuzey Kıbrıs’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının kuvvetlendirilmesi, güçlendirilmesi, her alanda daha güçlü bir devlet haline getirilmesi temin edilmelidir.’
Kurtulmuş, Türk Dış Politikası’nda Kıbrıs için açık konuştuklarını belirterek, “Açıkça söylüyoruz. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güçlendirilmesi için üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirir ve Kıbrıs’a destek verir” dedi.
TBMM – Cumhuriyet Meclisi arasındaki yakın işbirliğinin yeni dönemde de süreceğini vurgulayan Kurtulmuş, “ KKT Cumhuriyet Meclisi’nin ortaya koyacağı her türlü yaklaşıma, Türkiye Büyük Millet Meclisi olumlu cevap verir.Yani burada iki Meclis olarak yapacağımız ortak işler varsa, bunları çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.Yapılacak müşterek çalışmalarla, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kimliğinin güçlendirilmesi hem de Cumhuriyet Meclisi’nin daha aktif hale gelmesi için biz Türkiye olarak sorumluluğumuzu yerine getirmeye hazırız” diye ekledi.