Öğretmen sendikalarının eylemi Meclis gündemindeydi

0
91

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak onaya sunuşlar yapıldı.

Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle; Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi ise oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okundu.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali tezkere üzerine söz alarak, tasarı hakkındaki ivediliğin “iş bilmezlik” olduğunu ve hükümetin “ölü taklidi” yaptığını savundu.

Değişiklik yasa tasarısının görüşüleceği komitenin yanlış olduğunu dile getiren Şahali, bütünlüklü bir çalışma yapılması için muhalefet olarak uyarı yaptıklarını ifade ederek, “Geçmiş ola…” dedi. Değişikliği yasanın içerisine koymadan önce uyarı yaptıklarını yineleyen Şahali, “Belli ki uyarılmak için başınıza taş düşmesini bekliyorsunuz” dedi.

“Biz dediydik demek için konuşmuyoruz” diye konuşan Şahali, “Biz size gülmekten usandık. Siz kendinizi gülünç duruma düşürmekten usanmadınız” eleştirisinde bulundu.

Şahali’nin konuşmasının ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oylandı.

Orman Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesi hakkındaki tezkere ve Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

-Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Öğretmenlerin İtibarı” ile ilgili 62’nci madde tahtında konuşma yaptı.

Dışarıda öğretmenlerin eylem yaptığını dile getiren Erhürman, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Ağustos ayında Meclis’e gönderildiğini ancak 9 ay sınra sınav döneminde komitenin gündemine alındığını kaydetti. Komite çalışmalarına başbakanın müdahale ettiğini savunan Erhürman, “Bir anda komiteye Ünal Üstel’den talimat geliyor ve bu yasa bugün geçecek deniyor” diye konuştu.

“Bu, memlekette öğretmenin itibarını nasıl yerlerde süründürmeye çalıştığınız göstergesidir” diyen Erhürman, bunu anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Konuşmasının Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na değil, Başbakan Ünal Üstel’e yönelik olduğunu ifade eden Erhürman, “Kamu okullarında zırt pırt grev yapılır sınav bile yapılmaz, öğrencileri özel okullara gönderin mesajı mı verilmeye çalışılıyor?” sorusunu sordu.

Öğretmenin vasfının bile tartışma konusu yapıldığını söyleyen Erhürman, eğitim ve öğretimin, öğretmen dövülerek yapılmaya çalışıldığını söyledi.

– “Öğretmen düşmanlaştırıldığında öğrenciye zarar veriliyor”

“Bu ülkenin insanıyla iletişim kurmak sizin için artık zor” diyen Erhürman, öğretmen düşmanlaştırıldığında, öğrencilere zarar verildiğini belirtti. Bunun altından kalkılamayacağını dile getiren Erhürman, konuşmasına cevabı Başbakan Üstel’in vermesini istediğini yineledi. Bunun üzerine genel kurulda sesler yükseldi.

“Biz geldiğimizde bu yasaların hepsi geri çekilecek” diyen Erhürman, Meclis’in itibarının ayaklar altına alınması için her şeyin yapıldığını söyledi.

Memleketin insanına, öğretmenine saygılı olmak gerektiğini kaydeden Erhürman, “Ne getirdiyseniz hepsi değişecek, çünkü yoksunuz” dedi. Ülkede yetişmiş, sınavı geçmiş hazır öğretmen varsa onların istihdamının yapılması gerektiğini belirten Tufan Erhürman, hükümet edenlerin öğretmenle ve toplumla diyalog niyeti olmadığını savundu.

“Yok hükmünde davranıyorsunuz” diyen Tufan Erhürman, yasayı komiteye çekerek, öğretmenleri dinleyerek, gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi. Sonbaharda ne olacağını, yine okulların grevle mi açılacağı sorusunu soran CTP Genel Başkanı Erhürman, “Yeter artık” dedi.

-“Aklın yoluna dönün, çekin bu yasayı geri”

“Aklın yoluna dönün, çekin bu yasayı geri” diye konuşan Erhürman, öğretmenle diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Erhürman, uzlaşılması halinde, Temmuz veya Ağustos’ta dahi çağrı yapılsa genel kurula gelerek, yasanın geçirilmesi için destek vereceklerini kaydetti.

-Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun söz alması üzerine CTP’li vekiller genel kurul salonundan çıktı.

Çavuşoğlu, yasa değişikliğiyle ilgili tartışmaların uzun zamandır yapıldığını belirtti. Yasa tasarısıyla ilgili resmi toplantı sayısının 9 olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, gayri resmi toplantıların çok daha fazla olduğunu söyledi.

“İstişarelerin yapılmadığı” söyleminin yanlış olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, hangi maddeye itirazın olduğu konusunda sendikalardan defalarca açıklama talep ettiklerini kaydetti. Tek bir maddenin gerekçe olarak sunulmamasının ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, günlerdir sürdürülen eylemlerde yasa gerekçesinden neden bahsedilmediğini sorguladı.

-“Bu hükümet 40 yılda yapılmadığı kadar okul yaptı”

Bu hükümetin 40 yılda yapılmadığı kadar okul yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Sadece 74 okula internet bağladık. 750 akıllı tahta sağladık. Özel eğitimde tam gün eğitime geçtik” diye konuştu.

“40 yılda yapılan okul sayısı bizim 4 yılda yaptığımız kadar yoktur” diyen Nazım Çavuşoğlu, adına basılan tişörtlere atıfta bulunarak, birileri yakıştırmada bulundu diye vizyonlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Açılışı yapılan okulların isimlerini tek tek sayan Çavuşoğlu, “Senede bir okul yapılsaydı bugün okulların altyapısı konuşulmayacaktı” şeklinde konuştu.

Hayal edilen hedefleri kendilerinin gerçekleştirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığı” söylemlerini kınadı ve bunu kabul etmediğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, öğretmenlere hizmet içi kurs düzenlemenin öğretmeni itibarsızlaştırılma anlamına gelmediğini anlattı.

Öğretmenler sendikasının öğretmenlere dağıttığı yazı hakkında konuşan Çavuşoğlu, öğretmenlerin yanıltıldığını dile getirdi. Ders saatlerinin düzenlenmesi konusunda öğretmenlere yalan söylendiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, A,B öğretmenle ilgili düzenlemelerin geri çekildiğini söyledi.

-“Öğretmeni yanıltmaktan vazgeçiniz”

Branşlarda ülkede öğretmen eksiği olması durumunda öğretmenin birikiminde faydalanmak için yüzde 25 kıstasının konulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, hizmet içi kurslarla ilgili tüzük yapma yetkisi alındığını belirerek, öğretmenin tedirgin olacağı bir şey olmadığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, “Öğretmeni yanıltmaktan vazgeçiniz” dedi.

“Torpillilerin kolayca işe alınacağı bir durum yaratılmadığını” da belirten Çavuşoğlu, “Öğretmen sevgisi ve saygısıyla bu yola devam edeceğiz” diye konuştu. Çavuşoğlu, sendikaların öğretmenleri kandırarak, eylem yaptığını kaydetti.

Yıllardır Türkiye’den ilkokullara rehber öğretmen getirildiğinin söylenmediğini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Atılan sloganlar bu ülkenin menfaatine değildir, bizim yapmaya çalıştığımız bu ülkenin menfaatinedir” dedi. Bakan Çavuşoğlu, yanlış bulunan maddelerin kendilerine iletilmesini istedi.

“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” diyen Çavuşoğlu, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi. İktidar geldiklerinde 110 öğrenciye kadar Atatürk Öğretmen Akademisi’ne (AÖA) öğrenci alındığına dikkat çeken Çavuşoğlu, AÖA’yı korumak için tasarıya madde koyduklarının da söylenmediğini kaydetti.

Bu sırada genel kurula geri dönen CTP’li vekillerin sesli tepkisi üzerine, Çavuşoğlu, herkesin Meclis İç Tüzüğü’ne uyması gerektiği uyarısında bulundu. ni söyledi. Bu sırada Genel Kurul’da sesler yükseldi.

CTP Milletvekili Devrim Barçın ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu arasında tartışma yaşandı.

Çavuşoğlu konuşmasında, yurtdışından öğretmen getirilmesinin eleştirildiğini ancak yıllardır 5 branşta öğretmen alımına engel olunduğunu da belirtti.

“Birileri ‘öğretmen düşmanı’ yazılı tişört giydi diye, birileri düşman olmaz” diyen Çavuşoğlu, tam gün eğitimle ilgili gizli, saklı bir şey olmadığını belirtti.

-“Öğretmen düşmanı değiliz”

“Tüm öğretmenlerimizle yolumuza devam edeceğiz” vurgusu yapan Çavuşoğlu, “Öğretmen dostu kimliğimiz değişmeyecek. Öğretmen düşmanı değiliz… Toplumun geleceğini öğretmenler sağlayacak” şeklinde konuştu.

-Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı

Genel kurulda daha sonra Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Özdemir Berova, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında komitenin raporu okuyarak, tasarının oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti.

Süreç konusunda konuşma yapmak istediğini belirten Berova, muhalefetin 62’nci madde tahtı yerine yasa tasarısı ele alınırken, söz alabileceğini ancak bunun yapılmadığını, buna saygı duyduklarını ifade etti. Berova, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun konuşmasına tahammül gösterilmemesini ise “kabul edilemez” olarak niteledi.

Konunun ciddiye alındığını ifade eden Berova, komite toplantısının açılışında, yetkili olmayan sendikanın dışarı çıkarılmasının istendiğini ve çalışma sürecinde gerginlik yaratılacağının ortaya konulduğunu anlattı.

Komitede ilk sözü KTOEÖS başkanına verdiklerini ve notlarını aldıklarını dile getiren Berova, sendikaların yasa maddeleriyle ilgili görüşlerini açıkladıklarını ancak toplantı bitmeden komite toplantısını terk ettiklerini söyledi.

Berova, komite toplantısı sırasında Başbakanın kendisini telefonla aradığını ve yasa tasarısı yeterince tartışıldıktan ve tüm görüşler alındıktan sonra geçirilmesini söylediğini ifade etti.

Herkes dinlendikten sonra yasa tasarısının sonlandırılacağını Komite Başkan Yardımcısı’na söyledikten sonra sendikaların toplantıdan ayrıldığını dile getiren Berova, içerikten farklı alanlar üzerinden yapılan eleştiriler olduğunu söyledi.

O günden bugüne gelen eleştirilerde maddelerle ilgili eleştiri duymadığını kaydeden Berova, “Yasa maddelerinde yaptığımız değişiklikler sonucu bir sıkıntı varsa bunu duymak istiyorum” diye konuştu.

CTP Milletvekili Filiz Besim’in yerinden söz aldığı sırada Genel Kurul’da yeniden sesler yükseldi.

Besim, komitede çok gergin bir ortam olduğunu anlattı. Berova ise, komitenin çok sağlıklı bir şekilde yönetildiğini ifade etti.

TAK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here