Toplumumuzun yarısını oluşturan kadınların,üretimden ekonomiye , siyasetten, toplumsal yaşama her alanda ilerlemesi, daha iyi noktalara gelmesi için ülkemizde özellikle son yıllarda ciddi uğraşlar veriliyor, bu amaçla bir çok sivil toplum örgütü ve kooperatif hayata geçiyor.
Girne’de bu amaca hizmet etmek amacıyla yeni bir kooperatif hayata geçti.
14 kurucu üye ile 10 Nisan’da faaliyetlerine başlayan Girne Emekçi Kadın Kooperatifi , kısa süre içinde üye kabulüne de başlayacak.
Girne Emekçi Kadın Kooperatifi’nin kuruluş amaçlarını ve hedeflerini başkan ve kurucu üyeleriyle konuştuk.
Girne Emekçi Kadın Kooperatifi Başkanı Emel Kişi,amaçalarını şöyle anlattı: Kişi, kadın emeğinin değerlendirilmesi ve bu katma değerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu vurguladı.
Farklı meslek gruplarından 14 kurucu üye ile yola çıktık.Girne sınırlarında üretici kadınlara ulaşmaya çalışıp , ürettiklerini pazarlanabilir hale getirmek için eğitimler düzenlemek , pazarlama faaliyetlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Kişi,kooperatifte ürün sınırlaması bulunmasa da, kooperatif binalarında profesyonel bir mutfak ve bu alanda eğitimli tecrübeli üyelerin yoğunluğu nedeniyle en güçlü yanlarının gastronomi olacağını vurguladı.
Kişi, “Pazar yaratma yanında kıbrıs türk mutfağına ait unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin reçetelendirilmesi için de çalışma yapacağız” dedi.
“Girne Belediyesi’nin, Girne Bandabulya’yı ,Kıbrıs Türk Kültürü’ne ait geleneksel el sanatları yiyecek içecek ürünlerinin turist ve yerli vatandaşlarla buluşacağı bir merkez haline dönüştürülmesi hedefi olduğunu da dile getiren Kişi, bunun hayata geçmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Girne Emekçi Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Özay Kalyoncu da toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının, kadının ekonomik olarak güçlenmesinden geçtiğini dile getirdi. Kalyoncu, “Amacımız hem gıda güvenliği kalitesi açısından standartları yakalamak evde yapılan üretimleri kendi merkezimize taşırken, bu konuda bilinçlendirici eğitimler de vermek. Kadınların üretimlerinin değer bulması için teşvik etmek.
Kadınlarımızda bu istek ve enerji var. Biz onlara destek olacağız. Bir diğer amacımız da, maliyetleri düşürüp, gelirlerini arttırmalarına fırsat yaratmak.
Kooperatif Sekreteri Bahar Çağan da, kooperatifçiliğin bir takım işi olduğunu vurgulayarak, tecrübeli üyelerin katkılarıyla çok güzel işlere imza atacaklarına inanç belirtti.
Çağan, “Kooperatif işi takım işi, deneyimle güzle işler yapacağız, evinde üretim yapan bunu pazarlamak isteyen, üretim yapmak isteyip nasıl yapacağını bilmeyene, pazarlama ortamı olmayana yardımcı olacağız.Eğitimler vereceğiz. Burada profesyonel bir mutfağımız var.
Ben gastronomi mezunuyum. Gençlere yol göstermeye çalışacağız” dedi.
Kooperatif Üyelerinden Sevim Sevinç de, kopperatif bünyesinde hem üretip hem de gençlere eğitimler vereceklerini dile getirdi.
Sevinç, “Hamur işleri konusunda hem üretim yapacağız hem de gençlere mutfağımızda eğitimler vereceğiz”dedi.