Engelliler Federasyonu düzenlediği basın toplantısında içinde bulundukları haftayı kutlamak yerine sorun ve sıkıntılarla dikkat çekmeyi hedefledi

0
99

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, her yıl olduğu gibi bu yıl da varolan sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir dizi etkinlik ve ziyaret gerçekleştiriyor.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, kutlamalar yapmak yerine, çözüm bulana kadar sorunlarını dile getireceklerini belirtti.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında içinde bulundukları haftayı kutlamak yerine sorun ve sıkıntılarla dikkat çekmeyi hedefledi.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, genç bir devlet olan Kıbrıs Türk Türk Cumhuriyeti’nin sorunlarının çok büyük olduğunu ve gelişmiş ülkelere göre çok alt seviyelerde bulunduğu belirterek, Engelli Dairesi’nin olmayışını da en önemli sorunlardan biri olarak niteledi.

Engellilerle ilgili istihdam yasası olmasına rağmen 2006 yılından bu yana engelli istihdamı yapılmadığını kaydeden Yücetürk, her seçim arifesinde tüm siyasi partilerin istihdam yaptığını ancak engellilere bu istihdamlarda da yer vermediğine söyledi.

Derviş Yücetürk, “Yönetenlerin yasalara kulak vermeyip istihdam yapmaya devam etmesi halinde Anayasa Mahkemesine gidilecektir” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk hayır kuruluşlarının yaptığı etkinliklerden devletin yüzde 5 KDV aldığını da hatırlatarak, devletin hayır kurumlarına yardımcı olmak yerine hayır kuruluşlarının devlete yardım ettiğini savundu.

Yücetürk, halihazırda dernek giderlerini ödeyebilmek için kaynak bulmaya çalışan hayır kurumlarından devletin vergi almasının yanlış olduğunu ileri sürdü.

Ulaşım ve dolaşım konularında yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Derviş Yücetürk, İmar Yasası kapsamında oluşturulan tüzüğe göre imara açık tüm yerlerin giriş ve çıkışlarında rampalar bina içlerinde engellilere yönelik düzenlemeler yapılması gerekiyorken bu konuda bir arpa boyu yol katedilmediğini kaydetti.

Derviş Yücetürk, geçen meclisten geçen Özel Eğitim Yasası’na da dikkati çekerek, “KKTC ülkemiz ise ve bu ülkenin vatandaşı isek devlet gereğini yapmalıdır” dedi.

Engelliler için yapılan Engelsiz yaşam Evi konusunda ise Derviş Yücetürk, 2014 yılında yapımına başlanan binanın 2020 yılında tamamlandığını ancak yasasının yapılmaması ve kaynak aktarılmaması nedeniyle faaliyete geçirilemediğini belirtti.

Derviş Yücetürk, “binanın tüm elektronik aksamları hırsızlar tarafından çalındı. Bu oraya bir bekçi atayamayan devletin ayıbıdır 2 milyon TL’lik hırsızlık yapıldı ve bunu yerine koyamıyorlar bunu protesto ediyoruz” dedi.

Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise konuşmasına “Engelliler Haftası’nı kutluyoruz diyemeyeceğim çünkü hiçbir zaman yeterli seviyeye ulaşamayacağız” diyerek başladı.

Refia Arı, KKTC devletinin sosyal devlet anlayışından çok uzak olduğunu savunarak, engellilerin özellikle eğitim, rehabilite ve geçinme haklarının sağlanmadığını söyledi.

Engelli bir bireyin asgari ücretin %60’ı oranında bir maaşla yaşamak zorunda olduğuna işaret eden Arı, engelli bireyin olduğu bir ailede bir kişinin çalışmayarak engelli bireye ilgilenmek zorunda olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu kişilere devletin bakım yaptığı gerekçesi ile maaş bağladığını kaydetti.

Refia Arı, eğitim konusunda da çok eksiklik olduğunu, okullarda engelli bireylerin en büyük ihtiyaçları arasında olan müzik, spor eğitimi verecek öğretmen olmadığını fizik tedavi konusunda ise özel hizmet alındığını kaydetti.

Zihinsel Engelliler Dernek Başkanı Melek Çaluda ise aile danışmanlık hizmetinin önemine dikkati çektiği açıklamasında özellikle çocukların en iyi şekilde eğitim almasının sağlanması ve ailelerin psikolojik destek ihtiyacının giderilmesi gerektiğini belirtti.

Basın toplantısının sonunda aralarında engellilerin sorunlarını çözecek Engelli Dairesi’nin kurulması; kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi; özel bakıma muhtaç olan engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın asgari ücret düzeyinde nakdi yardım bağlanması gibi önemli maddelerin yer aldığı 16 maddelik istem paketi de sunuldu.

BRT/

HENÜZ YORUM YOK