Gazimağusa ve Girne limanlarında faaliyet yürüten armatörler, gemi acenteleri ve vinç işletmecileri, tasfiye memurunun yükleme ve boşaltma hizmet alımına çıkmasının yasal olmadığı gerekçesiyle her iki limanda faaliyetlerini durdurdu.
Eylem sırasında limanlarda özelleştirme yerine içinde devletin de yer alacağı yeni bir yapı oluşturulması talebi dile getirildi.
Gazimağusa Limanı’nda eylem başladığı sırada paydaşlar adına açıklama yapan Oktay Kayalp, süreci, eylem gerekçelerini ve taleplerini aktardı.
KKTC limanlarındaki elleçleme hizmetlerini Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Yasası çerçevesinde elinde bulunduran şirketin fiilen ortadan kalktığını, tasfiyesi için ilgili bakanlık tarafından tasfiye memuru atandığını belirten Kayalp, geçtiğimiz günlerde ilgili tasfiye memurunun Gazimağusa ve Girne limanlarında elleçleme hizmetlerini yürütmek için ayrı ayrı hizmet alımı ihalesine çıktığını tasfiye memurunun bu konuda yetkili olamayacağını, hizmet alımı ihalesinin yasal olmadığını, iptal edilmesini istediklerini söyledi.
Kayalp, elleçleme hizmetlerinin; tüm paydaşların ve devletin de yer alacağı bir yapının oluşturularak, bu yapı tarafından yürütülmesini istediklerini kaydetti.
Öte yandan Oktay Kayalp, BRT’ye yaptığı açıklamada Başbakan Ünal üstel ile öğleden sonra görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti.
Kayalp, iyi niyet göstergesi olarak bu görüşmenin ardından eylemi askıya aldıklarını ifade etti.