Jeoloji Mühendisi Taylan depremde ortaya çıkan yıkımın nedenlerini değerlendirdi

0
120

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında bina güvenliği, malzeme, tür gibi konular tekrar gündeme geldi.

Jeofizik çalışmaları uzmanı, Jeoloji Mühendisi Taner Taylan, BRT Ankara Muhabiri Bülent Göksan’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremde ortaya çıkan yıkımın nedenlerini değerlendirdi.

Taner Taylan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, yıkılan binaların çoğunun materyal ve tarz şeklinde çok büyük yanlışlıklara sebebiyet verdiği için çok acı bir bilançonun ortaya çıktığını söyledi.

Taylan, “Yıkılan binalar eski binalar olduğu için demirlerin zayıflatılması yapılan zeminlerin alüvyon zeminler olması buralardaki depremin şiddetini bir kat daha fazla artırdı. Alüvyonlu zeminde oynama binayı sarsıcı etkisi çok daha fazla oldu. Bu da binaların zayıf temel, zayıf unsurlardan dolayı yapılması yüzünden yıkılmasına sebebiyet verdi” dedi.

Büyük binaların sert kayaç zeminlerin üzerine yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yapan Taylan, “Alüvyon zemine yapılan büyük binalarda sarsıntılar aşağıdan yukarıya doğru oldukça binanın sağa sola kaymasına sebebiyet vermesinden dolayı; ne kadar sağlam ve radyal zemin üzerinde olursa olsun binayı fazlasıyla sarsabiliyor ve hasar verebiliyor” dedi.

Taner Taylan, dubleks, 3 veya 4 katlı binaların kayaç zeminlere yapılmamasını önerdiklerini de belirterek, sarsıntı durumunda kayaç zemindeki küçük binaların çok daha fazla sarsıntıya sebebiyet verip yıkım olabildiğini aktardı.

Binaların yapımında tuğla yerine gaz beton ve bims tarzı kilitlenebilen materyallerin yapım aşamasında tercih edilmesini istediklerini kaydeden Taylan, izolasyon, sağlamlık ve binaya daha az yük binmesi açısından istifade sağladığını söyledi.brt

NO COMMENTS