Arıklı: İşlerine gelmediğinde ‘Lefkoşa’ kriterleri diye bastırıyorlar

0
102

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT’de ‘17. Saat’ programına katılarak, Kamu İhale Yasası’nda planlanan değişiklikle ilgili eleştirileri yanıtladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, “Kamu İhale Yasası’nda değişiklik yapmak gerekiyor. Çünkü savcılığın görüşü doğrultusunda mevcut sözleşmenin uzatılabilmesi için Kamu İhale yasasında değişiklik yapmak gerekiyormuş. Savcılık görüşüne uygun olarak Kamu İhale Yasası’nda bir değişiklik yapılması konusunda Meclis’e önerge gönderildiğini düşünüyorum” dedi.

Arıklı, “Biliyorsunuz AKSA ile yapılan sözleşmenin süresi 2024’te bitecekti. Ama AKSA ile görüşmeler en az 18 ay öncesi başlaması gerekiyordu. 18 ay sonra bu görüşmeleri yapıp da belli bir noktaya geldiniz mi? Onu nasıl uzatacaksınız işte orada hukuki bir boşluk olduğu tespit edildi. Kamu İhale Yasasında bir değişiklik yapmak gerekiyordu. Dolayısıyla zannediyorum önümüzdeki hafta komitede görüşülüp kısa sürede geçer”diye konuştu.

Elektrik konusunun gündemden düşmediğine işaret eden Arıklı, “ Şuanda elektrikte bir sıkıntı görülmüyor.Çünkü pik değerleri normal seviyelerinde. Ama bir iki ay sonra yazın sıcağında pik değerleri tekrar 400’ü bulduğunda ciddi sıkıntılarla karşılacağız. Çok acil bir şekilde yatırım yapmak gerekiyor. Devletin elektrik kurumunun böyle bir gücü olmadığı için tekrar bu konuda özel bir şirketten jeneratör talep edilecek”dedi.

Bakan Arıklı, şirkete özel yasa yapıldığı iddialarına da şu yanıtı verdi:

“ Bu eleştirileri her zaman yapacaklar. Çünkü toplumda eleştiri yapmak için kurgulanmış ve hep belli çevreler var.Onların amaçları da görevleri de bu.Biz çöüzm üretmek zorundayız. Bu çözümü üretme noktasındayız. Onun için benim şimdi kalkıp da 25-30 Milyon Dolar civarında bir parayı ayırma kapasitem var mı? Kurumun var mı? Yoksa o zaman ne yapacakısın? Başka alternatiflere yöneleceksiniz. Şuanda bizim kurumumuz takriben ayda hala 10 Milyon Dolar zarar ediyor. Şimdi kurum ciddi şekilde 2 Milyarın üzerinde hatta biraz daha artı, zarar ediyor. Bu kadar borcu var iken yeni bir yatırım yapma kapasitesine sahip değilseniz ne yapacaksınız. Bu sorunun lütfen cevabını versinler. Bu sorunun cevabını verirlerse sıkıntı yok. Hemen bu formül üzerinde de tartışabiliriz..Kabullenebiliriz” .

Erhan Arıklı, “Şimdi dünyanın hemen hemen bütün gelişmiş ülkeleri yap- işlet- devret modeli ile yatırımları yaptırıyorlar. Devletler bu işlere girmiyor.Ama bizde belli kesimler hala daha ısrarla devlet yapsın, kurum yapsın noktasındadırlar. Lütfen Güney’i izleyin, durum nedir buna bir bakın. Israrla AB kriterleri nedir? Bunun bir inceleyin diyoruz. İşlerine geldiğinde AB, Brüksel kriterleri diyorlar. İşlerine gelmediğinde de Lefkoşa kriterleri diye bastırıyorlar. Bizim bu sığ eleştirilere ayıracak zamanımız yoktur. Benim 2-3 ay sonra pik değerim 400’lere çıktığında 2 tane jenaratör devredışı kaldığında yedeklemeyi devlet olarak yapmam lazım. Param yok. Bütçem 10-12 Milyar açık verecek.Ve kalkacam birileri istiyor diye 7-8 yıl sonra tedavülden kalkacak olan jeneratörlere para yatıracam. Anlamsız bir talep bu. Ciddiye alınmaması gereken bir talep olarak düşünüyorum” dedi.

NO COMMENTS