Üstel:KKTC devleti, hem insani hem de maddi yardım konularında deprem felaketi süresince büyük bir dayanışma örneği gösterdi

0
108

Başbakan Ünal Üstel deprem felaketi süresince yürütülen süreçler ve olası bir deprem felaketine yönelik yapılan çalışmaları paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında Ünal Üstel depremin hem Türkiye’de hem KKTC’de yaşayan insanları derinden yaraladığını ifade etti.Üstel Türkiye’deki deprem felaketinde 49 vatandaşımızı kaybettik geriye kalan 945 insanımızı sağ selim güvenli şekilde ülkemize kavuşturduk. Yaşanan deprem felaketi sırasında enkaz altında yaşamlarını yitirenlerin 42’si otellerde 7’si ailelerine ait konutlarda yaşamını yitirdi. İsias Otel’de 35 can kaybettik ceza soruşturması başlamıştır enkazdan gerekli numuneler resmi kaynaklarca alınmıştır. Hatay Kırıkhan Öğretmen evinde vatandaşlarımızı yitirdik bununla ilgili de ceza soruşturması başlarıldı numuneler alındı. Hatay’da Saray Otel’de 2, Osmaniye Uçar Otel’de 1 vatandaşımızı kaybettik bu otellerden de numune alınarak soruşturma başlatıldı. Bulundukları evlerde yaşamlarını yitiren vatandaşlarımız için de soruşturma başlatılması için ilgili yetkililere ulaştık’dedi.

Hükümet tarafından kurulan Hukusal Süreci İzleme Birimi’nin süreci yakından takip ettiğini belirten Üstel, “tüm halkımıza söz veriyoruz suçluların peşini asla bırakmayacağız. TC makamlarıyla birlikte istişareler içerisinde hak ettikleri cezayı almaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Başbakan Üstel, devlet olarak deprem felaketinin yaşandığı andan itibaren gerek vatandaşların gerek Türkiye’de enkaz altında kalanları kurtarmak için ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Türkiye’ye yardıma giden toplam 70’e yakın ülke arasında 306 kişilik ekiple en çok ekip gönderen 3. ülke olduklarını 142 arama kurtarma iş araçlarıyla ve 124 araç operatörünün deprem bölgelerinde yaşamların kurtarılmasına katkı sağladığını aktardı.
Başbakan Üstel, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık ekiplerinin de deprem süresince arama kurtarma çalışmalarına aktif destek verdiğini, KKTC Sağlık ekiplerinin kullandığı tüm tıbbi malzemelerin de Sağlık Bakanlığı tarafından sağlandığını belirtti.

Üstel, deprem bölgelerinde kimlik tespiti için uzman ekiplerin de çalışmalarda hazır bulunduğunu ayrıca deprem sonrası depremden etkilenen kişilere psikolojik destek vermek için Sağlık Bakanlığı’nın destek ekibi kurduğunu kaydetti.

Başbakan Üstel, KKTC devletinin, hem insanı hem de maddi yardım konularında deprem felaketi süresince büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini vurguladı.

Üstel, “Afet ve Acil Deprem Komitesi yardım faaliyetlerini koordine etmiştir. Yaşanan depremde 92 tırla yaklaşık 78 bin insani yardım 2000 gönüllünün çabasıyla toplanıp paketlenmiş ve deprem bölgelerine gönderilmek üzere komitemize ulaştırıldı. KKTC halkı maddi olarak da aynı yardımlarda bulunmuştur. Halkımız afet hesaplarına 13 milyon 200 bin TL katkıda bulundu sözkonusu katkılar KKTC’den oradaki hesaplara aktarıldı. Hükümetimiz ve ulaştırma bakanlığımız deprem felaketinin en yoğun olduğu 6- 13 Şubat tarihleri arasında Türkiye’de kalan vatandaşlarımızı ve yaşamını yitirenleri getirmek için toplam 50 ücretsiz uçak ve gemi seferi gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 bin 200 insanımız yurda getirilirken 4 Bine yakın insanımız da depremden etkilenen ailerilerin yanına götürüldü. İçişleri Bakanlığı’nın resmi kayıtlarına göre ülkemize gelen depremzede sayısı bin 500 kişidir. 9 Şubat’tan itibaren başlayan girişleri 17-18 şubatta tepe noktaya yükselmiş sonrasında da düşüş oldu. Kurumlarımız konuyu yakın şeklide incelemekte ve yaraları sarmak için yardıma hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Üstel, Hükümetin deprem süresi boyunca 9 olağanüstü toplantı düzenlediğini ve halkın ihtiyaç duyduğu tüm konularda anında kararlar üreterek deprem krizini yönetmek için gerekli çabayı ortaya koyduğunu aktardı.

Deprem felaketinde 2 milyona yakın insanın evsiz kaldığına işaret eden Üstel, Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu ile birlikte evlerini kaybeden depremzeler için acil olarak toplam 1000 prepafrik ev yapımını başlattıklarını ve kurulacak köye de Kıbrıs Türk Şampiyon Melekler adı koyduklarını anımsattı.

Platformla birlikte “Acımız bir Yasımız bir Türkiye için tek yürek” slogonıyla kampanya başlattıklarını da anlatan Üstel, yardımların bunlarla da sınırlı kalmadığının altını çizdi.

Başbakan Üstel, Türkiye’de meydana gelen deprem felaketi sonrasında ve resmi olarak deprem bölgesi ilan edilen 11 ilde yaşayan ve KKTC’ de üniversite eğitimi alan öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için hükümetin eğitim destek ve yaşam paketi oluşturduğuna dikkat çekerek Deprem bölgelerinde yaşayan 13 bin öğrenciyi kapsayan kararları sıraladı.

Üstel, “Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden etkilenen ve resmi olarak deprem bölgesi ilan edilen 11 ilde yaşayan ve kktc’de okuyan öğrencilerimize adaya gelip yüz yüze eğitimlerine katılmaları halinde yaşam destek ödeneği verilecektir. KKTC’ye gelemeyecek durumda olanlara uzaktan eğitim sağlanacak. Ülkemiz üniversitelerinde okuyan ve hiçbir eğitim modeline devam edemeyecek öğrencilerimize ise ücretsiz kayıt dondurma hakkı verilecektir.” dedi.

“Halk ve millet olarak zor günlerden geçilmekte olduğunu ancak birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde bunun aşılabileceğini vurgulayan Üstel, kardeşlerimizin yanındayız bugün yanlarında durmayacaksak ne gün duracağız halkımız yardımsever bir halktır. Bağışlarını yaptı yapmaya da devam etmekte yaraları sadece maddi kaynaklarla saramayız bu depremden dersler çıkarmalıyız. Bilime kulak vererek ülkemizde yaşanabilecek olası bir deprem felaketine karşı hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Deprem Denetim Komitesi devlet okullarımız, hastaneler ve kamu binalarının dayanıklık testlerini yapmaya başladı sivil savunmamız itfaiyemizi geliştirmek için çalışıyor ülkemizi güvenli hale getirmek için Ad hoc komiteler de çalışmalarına devam ediyor. Çok kısa sürede bu çalışmalar tamamlanmalı ve tedbir almakta geç kalmamalıyız. Komite üyelerine çağrıda bulunuyorum lütfen çalışmalarınızı tamamlayın. Kullanılacak kaynağı hemen oluşturmalıyız. Harekete geçmek için beklediğimiz şey bize sağlanacak kaynağın hemen oluşturulmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Üstel, deprem felaketine yönelik hazırlık çalışmalrını bir kez daha özetleyerek Deprem Denetim komitesinin aktif olarak çalışmaya devam ettiğini, Öğrencilere destek verecek eğitim Komitesi’ni,n görevini sürdürdüğünü Ülkede AFAD’ı, sivil savnumayı itfaiyeyi güçlendirme ve Afet Acil Yardım Merkezi kurma çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.

Başbakan Ünal Üstel, binaların denetimlerinin ilk aşamasının bir hafta içerisinde tamamlanmış olacağını deprem farkındalığını artırma çalışmalarının sürdürüldüğünü, ve onunla ilgili de çok kısa sürede yayına vermiş olacaklarını söyledi.

Üstel basın toplantısında konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Deprem felaketi süresince vatandaşlarımızı asla yalnız bırakmadık bu sürede milletimizi asla yardımsız bırakmadık olası doğal afetlere karşı güvenliği sağlamak için çalışmalarımızı tüm hızla sürdürüyoruz. Halkımız bu süreçte bize büyük destek vermiştir. Başta Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, muhalefetin tüm kesimleri, kurum kuruluşlar ve belediyeler ve bu sürecin düzgün yönetilmesi için destek vermiştir katkı koyan herkese yürekten teşekkür ediyorum tüm Sivil Toplum örgütleri elini taşın altına koymuş ve yardım etmiştir Halkımıza herkese teşekkür ediyorum bu vesileyle deprem felaketinde hayatını yitirmiş olduğumuz 49 vatandaşımız depremde yitirilen on binlerce cana Allahtan rahmet geri kalan ailelerine Allahtan sabırlar yaralılarda da acil şifalar diliyorum.”

Basın açıklamasının ardından Üstel ve hükümet ortakları kendilerine yöneltilen soruları da cevapladı.

HENÜZ YORUM YOK