Mühendis ve Mimar Odaları Birliği deprem konusunda değerlendirme yaptı

0
119

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, ülkede yapı stokunun deprem açısından değerlendirilmesi ve izlenecek yöntemlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır, inşaatlar için verilen vizenin önemine işaret ederek vizenin denetimin etkin şekilde yapılmasını sağladığını belirtti.

“Mevcut yapımızı nasıl daha ileriye götürürüz ona bakmamız gerekir” diyen Adanır, deprem sonrasında halkın binaların mevcut durumlarını sorgulamaya başladığını anlattı.

Yer Bilimleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili de depremin felakete dönüşmesinin ve hayatını kaybeden canların hesabını sormaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Pazarcık, Kahramanmaraş depremin ardından Elbistan’da ikinci depremin kaydedildiğini dile getiren Vadilili, iki depremin, iki büyük fay hattının senkronize hareket etmesi ile meydana geldiğini anlattı.

Vadilili, KKTC’nin de çok ciddi deprem kuşaklarının etkisi altında olduğunu söyledi.

“Kardeş birliğimiz Kahramanmaraş ile ilgili bir rapor hazırlamıştı. Hükümet, muhalefet liderlerine ve AFAD’a dağıtım yapmıştı” diyen Vadillii, raporda Pazarcık’ta 7,4 şiddetinde bir deprem üretilme kapasitesi olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Acilen önlem çağrısı yapıldığını kaydeden Vadilili, Kahramanmaraş’taki depremin kader olmadığını, göz göre göre geldiğini söyledi.

Fayın kırıldığı yere ev yapılmaması gerektiğini kaydeden Vadilili, “Bizim ülkemizde doğu Anadolu fayı, ölü deniz fayı…” dedi.
Vadilili, KKTC’yi hilal gibi saran bir de fay olduğundan bahsederek, “Bin yıllardır aktif olmayan ama adamızın üzerinden geçen fay hatları mevcut takipleri yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ta 7,5, 8’e varan bir depremi olacakmış gibi hergün beklemek gerektiğini söyle Vadilili, Tuzla, İskele LongBeach bölgesi ve Gaziveren Sahil Şeridi’nin zemin açısından problemli olduğunu söyledi.

Problem olan yerleri veriler ışığında bulduklarını söyleyen Vadili, zemin iyileştirmesi yapılmayan binaların süratle belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu da depremin bir doğa olayı olduğunu belirterek “Deprem bir doğal afet değildir, Ne yazık ki birçok şeye hazırlıklı olunmadığı ortaya çıktı” dedi.

Yağcıoğlu, İskele bölgesine ekiplerin incelemelerde bulunduğunu ve bazı çatlaklar gözlemlediklerini de belirterek İskele Belediyesi’nden bölgede kaç tane binanın mesleki denetimden geçmediğinin listesini çıkarması gerektiğini söyledi.

Yağcıoğlu, bir binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğunu binanın mühendisi veya mimarına sorulması gerektiğini, eğer mühendis veya mimar bilinmiyorsa kendilerinin çeşitli yöntemlerle kontroller gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Yağcıoğlu, Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından okullar hastaneler ve diğer kamu binalarının gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here