“İpeğin Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” konferansı yapıldı

0
130

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde “İpeğin Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” konferansı, Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Konferans öncesinde konuşan projenin fikir sahiplerinden Dervişe Çelikel Kıbrıs’ta ipek böcekçiliği hakkında bilgi verdi.

Çelikel, Kıbrıs’ta ipek böcekçiliğinin çok eskiye dayandığını söyleyerek, ipeğin dikiş ipliği olarak da kullanıldığını belirtti. İpeğin Kıbrıs’ta tekstil sanatının da gelişimine katkı sağladığını ifade eden Çelikel, ipeğin dokuma konusunda önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Kıbrıs’ta el işlerinin kaybolmasının, ailelerin göç etmesi nedeniyle olduğunu belirten Çelikel, göçler nedeniyle kaybolmaya yüz tutmuş ipliğin doğuşunun Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın öncülüğünde başladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da konuşmasında, dokumanın kraliçesi ipeğin KKTC’de yeniden doğuşunun, verilen eğitimle başladığını söyledi.

Tatar, doğaya uygun tekstil ürünlerinin piyasaya çıkaması sırasında ipeğin yeniden gün yüzüne çıktığını ve değer kazandığını vurguladı.

Sibel Tatar, “Hindistanda doğan barış ipeği tekniği ile ipeği dokumaya götüreceğiz. Bu projenin hayata geçmesiyle, başarılı olmasıyla ada ekonomisine, kültürüne ve turizmine katkı koyacağına inanıyorum. Tarihin ve kültürün çok önemli bir kısmını oluşuturuyor. Akçay köyünde ipek kozası yetiştiriciliği projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Elimizde yeterli miktarda yumurta yok, 50 bin adet siparişimiz var. adaya gelmesi böceğe dönüşmesi, sağlıklı koşullarda yetiştirilmesi kozaya ve ipeğe dönüştürülmesi ve çalışmalar ile ürünün piyasaya sürülmesiyle projenin başarısını paylaşacağız. Nisan ortası böceklerin ortaya çıkmasıyla bir ay sonra ipek dokumaya geçeceğiz, en geç Ağustosta ürünler piyasada olacak” dedi.

Sibel Tatar, projenin tanıtımı için seçtikleri Akçay köyündeki merkezin bir kısmının, bu konuda yapılacak çalışmalar için ayırıldığını söyledi.

Sibel Tatar konuşmasında çalışmalara ve projeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğinin yeniden hayat bulması için katkı koyan herkese teşekkür etti.

Tatar, KKTC’nin daha ileriye taşınabilmesi için geçmişten gelen kültürümüzün tanıtılması, ekonomik ve sosyal olarak ne kadar büyük aşamalarla bu noktaya geldiğimizi çalışmaların ortaya koyduğunu söyledi.
Tatar, “İpek böceği, böcekten koza, kelebeğin oradan çıkması ipeğe dönüşmesi, dokumacılığa kadar gitmesi ve bunun geliştirilmesiyle, baftan karpaza kadar sektör olarak gelişmesi, göç yaşanması, kültürü bir bakıma unuttuk ama kaybetmedik. Akçay’dan başlamak üzere ipek köylerin oluşması, turizm ile ekonomiye kendi kültürü ile sahip çıkacak olan kadınlarımız ve diğer girişimcilerimiz var” dedi. (SES)

İpek böcekçiliğinin sürekli olmasında dut ağaçlarının önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, “Bu işin hammaddesi dut ağaçlarıdır. İpek böceği dut ağaçlarından beslenmektedir. Çevreciliğe ve dut ağaçlarına sahip çıkmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berna İleri’ye plaket takdim etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berna İleri, KKTC’de ipeğin yeniden doğuşu projesine kendisinin de dahil edilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Koza çalışmaları ile 10 yıl önce tanıştığını söyleyen İleri, Kıbrıs’ta bu konuda köklü bir tarih olduğunu ve ne kadar eski bir gelenek olduğunu öğrendiğini belirtti.

İleri, “İpek böcekçiliğinin adada tekrar korunması ve yaşatılması için çalışma yapılması adına cumhurbaşkanlığı himayelerinde böyle bir çalışma başlatıyoruz. Yeniden sarı kozaların devam ettirilmesi için ve yeniden günümüze, gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapacağız. Beyaz kozanın da kıbrısta üretimi ve dahil edilmesi ticarileşmesi üzerine de çalışılıyor. Yaygınlaştırılması için çalışacağız” dedi

İleri konuşmasının ardından ipek böceği yetiştiriciliği ve sürdürülebilirliği konusunda sunum yaptı…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here