Kıbrıs Türk Halkının Varoluş ve Özgürlük Mücadelesinde Şehit Düşenler için Lefkoşa Şehitler Abidesi ve AKM’de tören düzenlendi

0
138

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle başkent Lefkoşa ve ilçelerde anma törenleri düzenlendi, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anıldı.
Başkent Lefkoşa’da iki ayrı anma töreni gerçekleştirildi.

İlk tören, Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde yer aldı.

Çelenklerin anıta sunulması ile başlayan tören, saygı duruşu ve istiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilmesi ile devam etti.

Törende daha sonra, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk tarafından anıt özel defreri imzalandı.

Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde de Şehitleri Anma Programı gerçekleştirildi.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Törende, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yaptı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, konuşmasında, 21-25 Aralık tarihleri arasında yaşanan Rum saldırılarını anlattı.

Kahramanca insanüstü mücadele verildiğini ve Anavatan Türkiye’nin de yardıma geldiğini kaydeden Bayar, o dönemde, 103 köyden 30 bin insanın göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Bayar, Kıbrıs Türkleri’nin, kurucu ortak oldukları devletten silah zoru ve katliam ile dışlandığını söyledi.

Devlet ve egemen eşitlik kabul edilmeden bir çözüme gidilemeyeceğini belirten Bayar, Türkiye’nin desteğinin şart olduğunu vurguladı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da, o dönemde, acı dolu olaylar yaşandığını ve Kıbrıs Türkünün kahramanca mücade ettiğini belirterek, bunun gurur verici olduğunu ifade etti.

Siyasileri eleştiren Benan, Şehitlerin bir kenara itildiğini iddia etti.

Şehit kabirlerinin yaptırılmadığını kaydeden Benan, daha önce bu amaçla verilen ödeneklerinin durdurulduğunu kaydetti.

Benan, şehit kabirlerinin yapılması için Büyükelçiliğe başvurduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, 21 Aralık’ın şehitleri anma günü ve Kıbrıs Türk halkının yaşadığı en acı günlerden biri olduğunu kaydetti.

Tüm uluslararası anlaşmalara rağmen Kıbrıs Türk halkını soykırımdan geçirerek yok etmek için uğraş verildiğini anlatan Tatar, Kıbrıs Türk Halkının sonunun getirmeye çalışıldığını ancak, milli mücadele ve Türkiye’nin desteği ile bugün Kıbrıs Türk halkının mutlu bir şekilde yoluna devam ettiğini söyledi.

Tatar, “bizlerin mukavemetçi ruhu, Kıbrıs Türk Halkının ortaya koyduğu cesaret, Anavatan Türkiye’nin desteği, bu topraklarda varlığımızı 1974 yılına kadar en zor şartlarda sürdürmenin bahtiyarlığı içerisinde o günlerden 59 yıl sonra KKTC’de, Doğu Akdeniz’de milli bir Türk devleti olarak artık yolumuza devam etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Bütün bunlar elbette ki bizlerin başarısıdır. Bütün bunlar Türklüğün başarısıdır. Bütün bunlar Anavatan Türkiye’nin desteği ile kıbrıs Türk halkının kendi bağımsızlığını, özgürlüğünü ve egemenliğini bu topraklarda sürdürebilmesi için 59 yıl sonra onurlu bir siyaset… o onurlu siyaset de iki egemen devletin işbirliğinde bu topraklarda varlığımızı sürdürebilmek için yine Anavatanımızın tam desteği ile bütün dünyaya bunu haykırabiliyoruz. Bu bizim için büyük bir onurdur. Çünkü yok edilişin son aşamasında gerçekten büyük bir kahramanlık ile o günleri atlatan , o aşamalardan sonra kendi devletini kuran ve tüm dünyaya artık devlet temelinde bir çözümden bahsedebilen bir Kıbrıs Türk halkı çok şeyleri başarmıştır. ” dedi.

KKTC’nin geleceğine umutla bakabilmenin sevinci ve mutluluğu içerisinde olunduğunu kaydeden Tatar, tüm şehitleri rahmetle andı ve gazilere şükranlarını sundu.
Seçim dönemi ve seçim yasaklarının olduğu bir dönemde yapılan konuşmaların da yeri ve zamanı olduğunu anıumsatan Tatar, KKTC’deki olan demokrasi örneğine ender rastlandığını kaydetti.

Herkesin dilediği gibi konuşabildiğini ve görüşlerini ifade edebildiğini kaydeden Tatar, “ancak böyle bir günde böyle bir konuşma elbette ayıklanmalıdır” dedi.

Tatar, Pazar günü seçim olduğunu ve seçim yasaklarına saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Bu devletin anayasası, yasaları ve Yüksek Seçim Kurulu’nun bulunduğunu kaydeden Tatar, bu yüzden fazla birşey söylemek istemediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, bunların iç meseleler olduğunu, bu konuları alıp başka yerlere çekmenin, başka değerlendirmelerde bulunmanın ve siyaset yapmanın bugüne uygun olmadığını kaydetti.

Tören, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nin “Dünden Bugüne Kıbrıs’ım” oratoryosu ile tamamlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here