Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşmaları devam ediyor.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Sağlıkta Çözülemeyen İvedi Konular” konulu güncel konuşma yaptı. Besim, hastaların kaliteli hizmetlere ulaşması için atılması gereken adımların ivedilikle atılması gerekliliğine işaret ederek, herkesin kaliteli hasta hizmetlerine ulaşmasının hakkı olduğunu belirtti.
Sağlıkta derin ve ivedi çözüm isteyen sorunlar olduğunu ifade eden Besim, sağlık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Hasta Hakları Yasası’nın kadük olduğunu ve bakanlıkta beklediğini ifade eden Besim, bu yönde adımların atılmasının önemine işaret etti.
Hastaların kaliteli hizmete kavuşmasının önemli olduğunu, bakanlığın da bu sıkıntıları çözmek için gecikmeden adım atması gerektiğini kaydeden Besim, özellikle yarım bırakılan, tamamlanamayan hastanelerin bitirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Besim, Güzelyurt Hastanesi’nin artık atıl durumdan kurtarılıp bitirilmesini istedi.
Besim, sağlıktaki sorunları sıralayarak, ülke genelindeki hastane ve sağlık ocaklarındaki eksiklikleri dile getirdi. Vatandaşların her bölgede eşit, hızlı ve kaliteli sağlık hizmetine kavuşmasının önemine vurgu yapan Besim, yaşlı bakımının zorlukları ve önemine de dikkat çekerek, yaşlılara gereken önemin verilmesini istedi. Hastanelerin idamesinin gerekliliğine değinen Besim, kış öncesi aşıların yapılmasının önemine de dikkat çekti.
Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da, Cengiz Topel Hastanesi’nde iki doktorun alındığıyla ilgili konuya değinerek, sınava giren doktorların zorla sınava alınmadığını, kadronun Girne’ye açıldığını ve sınavı başarıyla tamamlayan doktorun da imzayı o yer için attığına işaret etti.
Söz konusu doktorun da imzayı burası için attığını ve görevine burada devam edeceğini ifade eden Altuğra, liyakata önem verdiğini ve daha önce olduğu gibi “nasıl olsa ben eski yerime giderim” düşüncesiyle hareket edilmesine izin vermeyeceğini söyledi. Altuğra, böyle düşünülüyorsaydı sınava girilmeyeceğini kaydetti.
Altuğra, laboratuvarda çalışma çizelgesine bile yardım ettiğini, çünkü buna mecbur kaldığını ifade ederek, burada yaşanan sıkıntıları ve yapılan uygulamaları anlattı. Altuğra, hastalığın saat tanımadığını, bu yüzden herkesin görev sorumluluğunu bilmesi gerektiğini vurguladı.
Güzelyurt Hastanesi’nin kaderine terk edilmediğini, mutlaka tamamlanacağını, sadece önceliğin Girne Hastanesi’ne verildiğini ifade eden Altuğra, ülkede bürokrasinin çok hantal olduğunu ve işlerin yavaş gittiğine işaret ederek, ihalenin durdurulmasını duymaktan üzüntü duyduğunu, burada halka hizmet amacı taşıdıklarını ve herkesin de bu amaçla çalışmasını istedi.
Altuğra, özel hekimlerden hizmet almalarına rağmen her beklentiye karşılık veremediklerini ancak imkanlara göre hareket ettiklerini ifade etti. Altuğra, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı gıdanın önemine işaret ederek, halk sağlığı için hep birlikte çalışılması gerektiğine değindi.
Acil Durum Hastanesi’nde çocuk acil servisi oluşturmayı planladıklarını kaydeden Altuğra, çocukların sağlıklı ortamda tedavi edilmesini önemsediklerinden burada kadın ve çocuklara kaliteli ve hızlı hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Besim de yeniden söz alarak, Girne’nin doğum uzmanına ihtiyacı olduğunu ve Cengiz Topel Hastanesi’nde de yaşanan bu gibi ihtiyaçların karşılanması gerektiğini belirtti.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı. Uluçay, ülke sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla güncel konuşmalar yaptıklarını ve yönetime önerilerde bulunduklarını ifade etti.
Uluçay, ülke ekonomisinin nabzını tutan çarşıya bakıldığında et ve süt fiyatlarının bugün itibariyle yükseldiğini, asgari ücretin geçim sınırının gerisinde kaldığını, hayat pahalılığının önlenemediğini ifade ederek, yönetimin yaptığı asgari ücret ve hayat pahalılığı artışlarının alım gücüne yansımada eksik kaldığını, çünkü temel gıda mallarına yönelik bir hamle yapılmadığını ve navlun ücretlerinde düzenlemeye gidilmediğini söyledi.
Kıb-Tek’te çoklu tarifeye geçildiğini anımsatan Uluçay, 8 ay önce bunun kaldırılmasının yanlış olacağını söylediklerini ancak bugün tekrardan bu uygulamaya dönüldüğünü ifade ederek, 8 aylık dönemde ne olduğunu sordu.
Ülkede tüm alanlarda yeni bir vizyon ortaya konması gerektiğini, aksi halde zor bir dönemin kendilerini beklediğini ifade eden Uluçay, Yeşil Hat Tüzüğü, kara sınır kapıları, güneş enerjisi, doğrudan ticaret konularında gerekli önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.
Uluçay, KKTC’yi geliştirmek ve halka hak ettiği hizmeti sunmanın görevleri olduğunu belirterek, İngiltere’de Türk okullarının kapanma tehlikesile karşı karşıya olduğunu ifade etti ve bu okulların kapanmaması gerektiğini vurguladı.
Öğrenci sayısında düşüş yaşandığını, KKTC’den gitmesi gereken öğretmenlerin de henüz gitmediğini ifade eden Uluçay, buradaki çocukların Kıbrıs Türk kültürünü, Türkçeyi öğrenmesi için bu okullara gereken önemin verilmesini istedi.