66. Milli Pediatri Kongresi Girne’de yapılıyor

0
118

Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından düzenlenen 66. Milli Pediatri Kongresi Girne’de yapılıyor.

Elexus Otel’de 9 Ekim’e kadar sürecek kongreye 1450 doktor ve sağlık çalışanı katılıyor.

Kongrenin açılış törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin güçlü sağlık sisteminin KKTC sağlık sistemine de çağ atlattığını ve geleceğe umutla baktıklarını söyledi.

Tatar, KKTC’de böylesine önemli bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayarak başladığı konuşmasında, toplantının KKTC’de düzenlenmesinin önemini vurguladı.

Tatar, “KKTC büyük bir gelişme içinde… Böyle toplantılara ev sahipliği yapabilecek, eğitim, turizm adası olarak Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak geleceğinin ne kadar parlak olduğunu hep birlikte görüyoruz” dedi.

Çocukluk yıllarında iki önemli doktor olduğunu, birinin özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük; diğerinin ise Binbaşı Necmi İlhan olduğunu söyledi.

Dr. Küçük’ün çadırlarda yaşayan halkın her zaman yanında olan, çocuk ve yaşlı herkese hizmet veren, mücadele meşalesini yakan kişi olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, çok acı çeken bir doktor olan Binbaşı Necmi İlhan’ın ise eşini ve evlatlarını kaybettiğini öğrendiğinde “vatan sağ olsun” demesiyle yüreklerinde yaşadığını söyledi.

Tatar, kongre katılımcıları arasında bulunan Binbaşı Necmi İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa İlhan’ı selamladı “Vatanınıza hoş geldiniz” dedi.

Sağlık ve tıp gelişirken, KKTC’de de çocuklara ve insanlara en iyi hizmet için çalıştıklarını kaydeden Tatar, Türkiye’nin güçlü sağlık sisteminin KKTC sağlık sistemine de çağ atlattığını ve geleceğe umutla baktıklarını söyledi.

Tatar, uluslararası camiaya da seslenerek insanlığın geleceği ve bebeklerini çocukların sağlığı için karbondioksit salınımı, çevre kirliliği sorunlarının tehlikelerine karşı bilim insanlarından istifade ederek geleceği şekillendirmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da konuşmasında, merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve arkadaşları tarafından 39 yıl önce kurulan KKTC’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek mücadeledeki herkesi saygı ve minnetle andı.

KKTC’ye her alanda olduğu gibi sağlık alanında da her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Koca, “KKTC bizim gözbebeğimizdir” dedi.

İstanbul’daki iki acil durum hastanesinin ardından üçüncü acil durum hastanenin KKTC’de yapılmasının bu bakışın sonucu olduğunu ifade eden Koca, 500 yataklı Lefkoşa hastanesinin ihalesinin elde olmayan nedenlerle biraz gecikmiş olsa da sürecin kısa sürede tamamlanarak inşaatın yapımına başlanacağını açıkladı.

Fahrettin Koca, hareketli bir hayatın yaygınlaştırılmasıyla gelecek nesiller için sağlıklı ortamı hazırlamayı hedeflediklerini, anne sütüyle beslenmeyi teşvik ettiklerini de kaydederek 2000’li yılların başında Türkiye’nin sağlıkta kalıcı başarılar gösterdiğini ifade etti.

Türkiye sağlık sistemindeki diğer bazı politikaları hakkında bilgiler veren Bakan Koca, çocuk sağlığı ve hastalıklarını ilgilendiren temel konuların, sorunların, güncel konuların ele alındığı Milli Pediatri Kongresi’nin 66’ncısının başarılı geçmesini, sağlık camiasına, meslektaşlarına, yarınların teminatı olan çocuklara hayırlar getirmesini diledi.

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve KKTC’de de yaklaşık 3 yıldır Covid-19 pandemisine karşı alınan önlemler ve verilen mücadeleler sonrasında ülkede yüz yüze bilimsel kongre düzenlenmesinin kendileri için mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Altuğra, pandemiyi aldıkları tebdirlerle ve Anavatan’ın kuvvetli desteğiyle başarıyla yönettiklerini söyledi.
Altuğra, dünyada aşı sorunu yaşanırken Türkiye’nin tıbbi malzeme ilaç desteği sağladığını, kısa sürede acil durum hastanesini ülkenin kullanımına sunduğunu ifade etti.

Vakaların azaldığı, aşılama oranlarının arttığı ve hasta sayılarının azaldığı bugünlerde Acil Durum Hastanesi’nin farklı ve değerli bir anlam kazandığını belirten Altuğra “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için yıllardır eksikliği hissedilen ancak altyapı nedeniyle açılamayan Çocuk Acil Servisi’ni Acil Durum Hastanemizde açıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımıza başladık. Böylece, yeni doğan çocuk yoğun bakım hizmetleri daha çağdaş ve modern şartlarda sunulacak, çocuk genel ve yan dal polikliniklerimiz birbirleri ile koordineli çalışacak” dedi.

Yılda üç bin canlı doğumun gerçekleştiği ülkede yeni hastane ve tüm sağlık hizmeti birimleriyle, yakaladıkları yüksek aşılama oranlarını, koruyucu hekimlik çalışmalarını, çağdaş bilimin ışığında bulundukları noktadan daha iyiye taşımak en öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Altuğra, “Çocuklarımızın sağlıklı ve güven içinde yaşamaları için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

Türkiye Ulusal Pediatri Kurumu Başkanı Kongre Başkanı ve Türkiye Milli Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu da, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, yeni doğan taramalarının çocuk sağlığında ilerleme için önemine işaret etti.
Dünyada çocukları etkileyen birçok sorun bulunduğunu söyleyen Hasanoğlu,çocuk ölümlerinin yüzde 45’inin nedeninin yetersi beslenme olduğunu belirtti ve bebekler için anne sütünün önemini vurguladı.

Türkiye Milli Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu da kongrede çocuk sağlığı ve hastalıları konusunda güncel bilgiler sunulacağını belirterek program hakkında bilgi verdi.

Çocuk Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Balcı ise 1997’de kurulan dernekleri ve amaçları hakkında bilgi verdi; amaçlarının hemşirelere eğitimlerini tamamladıktan sonra da katkı sağlamak olduğunu söyledi. BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here