Sürdürülebilir Karşıyaka Projesi’nin açılışı yapıldı

0
156

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği (KAKSAD) tarafından yürütülen Sürdürülebilir Karşıyaka Projesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Karşıyaka Park Restoran yanında oluşturulan atık toplama alanında gerçekleştirilen ve KAKSAD’ın düzenlediği açılışa, Avrupa Komisyonu Atık ve Enerji Program Yöneticisi Marco Caniato, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ve Karşıyaka Muhtarı Ahmet Pelit de katıldı.

Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği’nden verilen bilgiye göre, Proje koordinatörü Cemaliye Pelit Kavani, açılışta yaptığı konuşmada Sürdürülebilir Karşıyaka Projesi çerçevesinde 2030 yılı itibarı ile Karşıyaka’nın “sıfır atık” noktasına gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Kavani, bu hedefe ulaşabilmek için atıkların azaltılması, ayrıştırılıp toplanması ve değerlendirilmesinin yanında hem yetişkinlere hem de ilkokul öğrencilerine yönelik eğitimler gerçekleştireceklerini belirtti.

Atık camların cam öğütme makinesi ile kuma dönüştürüleceğini, ayrıştırılan kağıt, karton, plastik ve metallerin ise geri dönüşüme yollanacağını ve buradan elde edilen gelirle dernek faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Kavani, aynı zamanda atık toplama alanının halka açık olduğunu ve herkesin evinde biriktirdiği cam, kağıt, karton, plastik ve metalleri buraya getirip bırakması için çağrı yaptı.

Temel amacı Karşıyaka köyünde“sıfır atık” politikası izleyerek hem doğayı ve çevreyi korumak, hem de köydeki sosyo-ekonomik gelişmeye ekolojik bir yaklaşım getirmek olan Sürdürülebilir Karşıyaka Projesi kapsamında, atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderilmesinin yanı sıra bu konu ile ilgili bilgilendirme seminerleri ve köy ilkokulunda bir yıl sürecek eğitimler düzenlenecek.

Öğrencilere uzman eğitmenler tarafından, geridönüşüm, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve karbon ayakizi ile ilgili eğitsel oyunları içeren eğitimler verilecek.

KAKSAD, bu proje çerçevesinde yerel yönetimlerin atık yönetimi konusuna dikkatlerini çekerek benzer geri dönüşüm modellerinin başka köylerde de yapılması konusunda savunuculuk çalışmaları gerçekleştirecek.

TAK/BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here