Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü oturumu da, stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle saat 14.30’da sona erdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında E-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin İş Birliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nın ele alınmasına devam edilen bugünkü oturumda son olarak Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy söz aldı.
Amcaoğlu, Meclis’ten geçmeyen onayın nasıl uygulamaya gireceğini sorgulayan CTP Milletvekili Ürün Solyalı’ya, “yardımcı olun da bu meclis bu protokolü ete kemiğe büründürebilsin” yanıtını verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, e-devlet projesine ilk imza atan kişi olduğunu belirterek, TÜRKSAT’a devrin de gizlilik amacıyla yapıldığını söyleMilletvekillerinin konuyla ilgili konuşmalarının ardından söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, bilgilerin riske atıldığı ve yazışmalarla devletin egemenliğinin devredileceği iddialara değinerek, bahsedilen şirketin TÜRKSAT olduğuna işaret etti. Amcaoğlu, TÜRKSAT’ın bugüne kadar verdiği hizmetleri sıralayarak, şirketin, kurumlar oluşturulana kadar ilk 3 yıllık hizmetin devamlılığını sağlayacağını ve ardından devredeceğini vurguladı. CTP Milletvekili Ongun Talat, oturduğu yerden söz alarak, protokolün neresinde “siz kurumunuzu oluşturun, biz size devrederiz” yönündeki bir ifade yer aldığını sordu.
6 kanalın ülke dışına çıkışına imkan veren kurum için söylenenleri eleştiren Amcaoğlu, protokolün maddelerini okuyarak, buradaki konuşmalarla korku tüneli yaratılmaya çalışıldığını söyledi. “Çarşı grubu gibi herşeye karşı” diyerek, her yeni projede aynı olayların yaşandığına işaret ederek, örnekler veren Amcaoğlu, muhalefetin “demagojiyle sindirme” gibi bir adeti olduğunu, esas amacın içerik olmadığını ifade etti.di.
HP Milletvekili Ayşegül Baybars’ın bakanlığı döneminde e-devlet kimliklerinin bu anlaşma olmadan verilmeye başlandığını hatırlatarak, “Verilerin gizliliği şimdi mi aklınıza geldi?” dedi.
Sağlık verilerinin gizliliği konusunda çeşitli konuşmalar yaptığını ancak genel sağlık sigortasının içinde de bu verilerin yer aldığını anlatan Taçoy, e-devlet kurumlarının oluşturulması kararının 2015’de alındığını ve 2019’da tüzük haline getirildiğini ifade etti.
Taçoy, kurulacak veri merkezinin nasıl hizmet vereceği ve verilerin nasıl yönetileceğiyle ilgili bilgi verdi.
HP Milletvekili Ayşegül Baybars oturduğu yerden söz alarak, e-devlete kimsenin karşı olmadığını ve itirazın, verilerin başkalarının denetimine bırakılmasına olduğunu söyledi.
Genel kurulun bugünkü oturumu, stenografların ek mesai yapmama kararı nedeniyle saat 14.30’da aona erdi.
Meclis Genel Kurul’unun bir sonraki birleşimi 27 Haziran’da saat 10.00’da yapılacak.