Güzelyurt Belediyesi ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi işbirliğinde projelendirilip, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği ofisi katkılarıyla restore edilen, Osmanlı Hanı, ‘Kültür Evi’ olarak hizmete veriyor.
Osmanlı mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan yapının, bir odası Güzelyurt Belediyesi tarafından “Kıbrıs Kültür Evi” olarak, diğer odası ise Ankara Keçiören Belediyesi tarafından “Anadolu Kültür Evi” olarak düzenlendi.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kültür evinin avlusu ise çeşitli kültürel aktivitelere ev sahipliği yapıyor.
‘Kültür Evi’nin içerisinde, Kıbrıs kültürü kokan bir oturma odası, damat traşı canlandırması, Kıbrıs’a özgü el işleri gibi detaylar yer alırken, Anadolu evlerindeki iç mekanlar ve Anadolu’daki kına merasimi canlandırması, yöresel ürünler gibi daha birçok unsur yer alıyor.
Konuyla ilgili detayları Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar verdi.
Özçınar, kentin turizmden de payını alma çalışmalarına ivme kazandırma adına eski binaları restore ettiklerini kaydederek, kültür evi projesinin de atıl durumdaki bir binanın turizme kazandırılmasının güzel bir örneği olduğunu söyledi.
‘Kültür Evi’ni ziyaret edenlerin Kıbrıs ve Anadolu kültürünün yansımalarını görme şansı bulacaklarını anlatan Özçınar, kardeş belediye Keçiören Belediyesi’nde de benzer bir çalışma yapılarak Kıbrıs kültürünü yansıtan eserlerin Ankara’da sergilendiğini belirtti.
Özçınar, ana hedefin Güzelyurt’ta turistler için bir uğrak nokta oluşturma ve turistlerin kentte daha fazla vakit geçirmesini sağlama olduğunu vurguladı.
Okulların da belirli dönmelerde ‘Kültür Evi’ni ziyaret ettiğini anlatan Özçınar, ‘Kültür Evi’nin geniş bahçesinde kına gecelerinin düzenlendiğini ve farklı kültürel etkinliklere de açık olduğunu ifade etti.BRT