Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeni ile basın toplantısı düzenledi

0
157

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Federasyon çatısı altındaki derneklerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’inde yaşayan 6 bin civarında engellinin topluma kazandırılması için birçok başarılı işe imza attığını söyledi.

1993 yılında yasallaştırılan engellileri koruma, rehabilite ve istihdam yasası ile kamu ve özel sektörde 800 engellinin istihdam edildiğini belirten Yücetürk, 5000’inin üzerinde engellinin nakdi yardım alma olanağının sağlandığını ancak ne istihdamlarda, ne de nakdi yardımlarda istenilen noktaya gelinmediğini kaydetti.

İnsanca yaşam noktasında halen çok geride ve Avrupa standartlarının çok altında olunduğunu belirten Yücetürk, 660 engellinin iş ve aş beklediğini söyledi.

Yücetürk, Engelli Dairesi’nin ve Engelsiz Yaşam Evi’nin acilen hizmete açılmasını, yasa gereğiolan engelli istihdamlarının başlatılmasını, Özel Eğitim Yasası’nın acilen yasallaşmasının talepetti..

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise Engellilere süreklidestekolmak gerektiğini bu konuda sivil toplum örgütlerininin üzerine düşeni yaptıklarını ancak yetkililerden gerekli ilgiyi göremediklerini belirtti.

Arı, özel eğitim yasasının önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda de engelli kişilerin ve onların karşı karşıya olduğu engellerin görünür hale getirilmesinin önemini vurguladı.

Çaluda, Özel Eğitim Yasası’nın geçmemesini erken tanı merkezi olmamasını ve bazı tüzük eksikliklerini eleştirdi.

Konuşmaların ardından Görmezler Derneği Sekreteri Sevgi Şair Göktaş , Görmezler Derneği Yönetim Kurulu’undan Kemal Kahveci  ve Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı Engelliler ile ilgili şiir okudu.

 

 

 

15 MADDELİK İSTEM PAKETİ

Federasyon tarafından açıklanan ve engellilerin önemli ihtiyaçlarını içeren 15 maddelik istem paketi şöyle:

“1. Engellilerin genel sorunlarını çözecek Engelliler Dairesi’nin acilen kurulması.

2. Özel eğitim yasa ve tüzüklerinin acilen Meclis’ten çıkarılması.

3. 18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezleri ile yakında açılması planlanan Engelsiz Yaşam Evi’ne devlet tarafından ihtiyaç duyulan kadrolarla ilgili gerekli çalışmaların acilen tamamlanması ve gerekli yasaların yapılması.
4. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler tüzüklerinin iyileştirilmesi.

5. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.

6. 2006 yılından beri gerekçesiz olarak kamuya yapılmayan yüzde 4’lük engelli istihdamının acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeniyle istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.

7. Özel bakıma gereksinimleri olan engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.

8. KKTC Meclisi’nden geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.

9. Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi muafiyetlerin acilen sağlanması.

10. İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.

11. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu girişimleri ile Türkiye Kızılayı’ndan alınıp devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında bulunan alana Engelli Tatil Köyü yapılmasının sağlanması.

12. Bakanlar Kurulu kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce tapularının verilmesi.

13. Kaynaştırılmış eğitime giden engelli çocukların gölge öğretmenliklerini yapacak olan kişilerin ödenekleri Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından karşılanması.

14. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm ve Engelli Aileleri Dayanışma derneklerine yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.

15. Engellilerin sorunlarını gerçek anlamda çözecek olan, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında oluşturulan Engelliler Komitesinin koordinatör bakanlık; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde en az 2 ayda bir toplanmasının acilen sağlanması.”

 

HENÜZ YORUM YOK