Yedikonuk’ta sakin Pembe Songul geleneksel yöntemle hellim yapımını sürdürüyor

0
160

 

 

 

Hellim; Kıbrıs’ta yüzyıllardır süren gelenek ve vazgeçilmez lezzet…

Kahvaltıda, ekmeğin baş katığı, sandviçlerin vazgeçilmezi, makarnanın süsü, karpuz keyfinin olmazsa olmazı, mangalların tadı…

Özellikle ızgarasıyla dünya mutfaklarına giren hellimin, üretim kültürü de nesilden nesile aktarılıyor.

Keçilerden ve koyunlardan sütün sağılmasıyla başlayan hellim yapım sürecinde geleneksel üretim yöntemleri bu vazgeçilmez tada mükemmellik katar.

Sütün odun ateşinde kalaylı kazanlarda kaynaması, eski usulle üretilen maya ile mayalanması, talara konulması, kaya tuzu ile tuzlanması, arasına nane konularak, şimdilerde peynir altı suyu olarak adlandırılan ‘noro’ içinde saklanması..

Günümüzde, süt ürünleri tesislerinde imalat süreçleri modern yöntemlerle yapılsa da bir görsel şöleni andıran bu sahneler belleklerde yerini koruyor.

İşte hellimi eski usullere göre yapmaya devam eden insanlarımızdan biri de Yedikonuk’ta sakin Pembe Songul…

Talar ve odun ateşinde annesinden öğrendiği şekilde hellim yapımını sürdüren Pembe Hanım’ın hellimlerine ilgi ise oldukça fazla.

Şimdilerde talar kullanımının yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Pembe Songul, oldukça zahmetli olan bu yöntemi kullanmaktan hiç vazgeçmediğini söyledi.

Hellimleri 5 ya da 6 kez talarda sıktığını ve odun ateşinde pişirdiğini belirten Pembe Hanım, hellim yaparak hem aile ekonomisine katkı sağladığını hem de ülke kültürünü yaşattığını ifade etti.  BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here