Meclis yasama ve denetim görevini gerçekleştirdi

0
137

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplandı. Genel Kurul yasama ve denetim görevi birlikte gerçekleştirildi.

Genel Kurul’da ilk olarak Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitimi Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin teskeresi görüşüldü ve üzerinde yapılan konuşmaların ardından oy birliği ile kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Seçim ve Halkoylaması Yasa Tasarısı’nın ilgili komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, ivediliği istenen yasa tasarının kapsam itibarıyla istismara açık bir şekilde düzenlendiğini iddia etti ve son derece tehlikeli buldukları için olumsuz oy kullanacaklarını söyledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, yasada amaca uygun madde olmadığı eleştirisinde bulunarak, yasayı hazırlayanları ciddiyetsizlikle suçladı.

Erhürman, “amaç kısmında yazılanlar maddelerin içinde yok, tam tersi var. Maddelerde yazan zaten şu anda yürürlükte olan yasada var. Dolayısıyla bu getirilen bir şey değiştirmiyor” dedi.

Tufan Erhürman ivedilik isteminin geri çekilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

UBP milletvekili Özdemir Berova ise, yasa tasarısının Kamu Hizmeti Komisyonu’nun görüşü alınarak Meclis Genel Kurulu’nun gündemine getirildiğini söyledi.

Bugün görüşülen konunun ivedilik istemi olduğunu belirten Berova, muhalefetin talebini göz önüne alarak yasa tasarısının ivediliği talebinin geri çekildiğini kaydetti.

Amacın gerilim yaratmak olmadığını belirten Berova, konu üzerinde istişare ettikten sonra yeniden gündeme getireceklerini söyledi.

İvedilik talebinin geri çekilmesinin ardından yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Erhürman, ivedilik talebinin değil yasa tasarısının kendisinin hukuken sakıncalı olduğunu belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra Elektronik Haberleşme Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilik ile görüşülmesine ilişkin teskere ele alındı.

Teskere ile ilgili söz alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, tasarıda başkan, başkan yardımcısı ve kurul üyelerinin görev sürelerinin beş yıl – beş yıl emekliliğe kadar uzatılmasına imkan sağlayan bir kapı aralandığını belirterek hükümetten bu konu ile ilgili açıklama talep etti.

Özersay, görev sürelerinin beş yıllık iki dönemle sınırlandırılması gerektiğini kaydetti.

CTP milletvekili Erkut Şahali ise, aslolanın bağımsız kurullarda görev yapacak kişilerin bağımsız olarak görevlerini sürdürmelerine olanak sağlamak olduğunu, sınırlandırılmış görev sürelerinin bu bağlamda bir garanti olduğunu söyledi. Şahali, CTP’nin olumsuz oy kullanacağını söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise, bazı kurumlarda devamlılığın esas olması gerektiğini belirtti.

Yıl sonuna kadar 4.5 – 5 G’ye geçmek için kendilerine hedef koyduklarını kaydeden Arıklı, evden eve fiber, Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılandırılması, mevcut GSM lisanlarının durumu ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Arıklı “Şu anda oradaki arkadaşlara hangi partiden olursa olsun ihtiyacım var ve bu hedefleri gerçekleştirinceye kadar onlarla devam etmek istiyorum” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da usul ile ilgili söz alarak, ne BTHK başkanının performansı ile ilgili bir sorunları olduğunu, ne de bunun partizanca yapıldığına dair iddiaları bulunduğunu söyledi.

BTHK gibi kurumlarda tüm dünyada maksimum iki dönem süre ile görev yapıldığını kaydeden Erhürman, bu yapının bozulması halinde benzer kurumlarda da aynı durumla karşı karşıya kalınacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından teskere oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Arasında Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesini gerçekleştirerek oy çokluğuyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Arasında Karayolu Master Planı 2021-2022 Uygulama Protokolü (Onay) Yasa Tasarısının üçüncü görüşmesine ilişkin teskeresi ise oy birliği ile kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra KKTC hükümeti ile TC hükümeti arasında yeni Girne yüz yataklı askeri hastane yapımına ilişkin protokolü bilgiye getirildi.

Genel Kurul çalışmaları HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın “Hükümete indirimli sorular” başlığı altında yaptığı konuşması ile devam etti.

Elektrik ve alkol indirimi konusunda Başbakan’ın yaptığı açıklamalar ile Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklamalar arasında çelişkiler olduğunu söyleyen Özersay, alınan kararların indirim değil, yapılan zamdan indirim olduğunu söyledi.

Başbakan’ın yapılan zamdan indirime gidileceğini rakamlar bazında açıkladığını, aradan bir hafta geçmesine rağmen indirimlerin hayata geçirilmediğini ve konu ile ilgili çalışma başlatılacağının söylendiğini kaydeden Özersay, Başbakandan açıklama istedi.

Başbakan’ın geçtiğimiz hafta Türkiye ile ilgili protokolün imzalanacağını söylediğini ancak böyle bir gelişme yaşanmadığını kaydeden Özersay, protokolün ne aşamada olduğunu sordu.

Hükümet adına söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, gerekli çalışmaların yapıldığını, bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısından sonra beklenen yanıtın alınacağını söyledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, “Kriz ve hükümetin yarattığı belirsizlikler” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Erhürman, alkolde ve elektrikteki indirimin kalem kalem açıklandığını ancak bunların yürürlüğe girmediğini söyleyerek “Yaşananlara şaşırmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Fiyatlar ne üzerinden yazılıyor, bunu bilen yok…Bu halkla dalga geçmek değilse, nedir?.. ” şeklinde konuştu.

Erhürman, ülkede Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokolle ilgili ciddi bir beklenti olduğunu, protokolün yeni sorun yaratacak ya da sorunlara çare üretmeyecek protokol olmasının krizlere kriz ekleyebileceği uyarısında bulundu.

Tufan Erhürman, Genel Kurul salonunda hükümet yetkililerinin olmamasını da eleştirdi.

Genel Kurul’da son olarak, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündemindeki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısı ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Arasında Karayolu Master Planı 2021-2022 Uygulama Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı oylanarak onaylandı.

Genel Kurul, denetim gündemiyle yarın saat 10.00’da yeniden toplanacak.

 

HENÜZ YORUM YOK