İlk Şehit Milletvekili Cengiz Ratip’in şehit edilişinin 58. yıldönümü…

0
144

Türk Cemaat Meclisi Üyesi ilk Şehit Milletvekili Cengiz Ratip,  şehit edilişinin 58’inci yıldönümünde Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen törenle anıldı.
Cengiz Ratip Kütüphanesi’nde yer alan anma törenine, Cumhuriyet Meclisi Geçici Başkanı Ünal Üstel,  Başbakan Faiz Sucuoğlu, Ratip’in damadı olan Sağlık Bakanı Ali Pilli, bazı milletvekilleri ile ailesi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan tören, Ratip’in özgeçmişiyle devam etti. Ardından Ratip’in oğlu Birtan Gökeri ile Cumhuriyet Meclisi geçici Başkanı Ünal Üstel birer konuşma yaptı.

Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri, EOKA’nın kurduğu pusu sonucunda şehit edilen babasının gömü yeriyle ilgili bir bilgi bulunmadığını kaydetti; babası şehit edildiğinde Kıbrıslı Türk yetkililerin “Rumlar bizim bir milletvekilimizi öldürdü” diyerek cenazesini almak için yeterince çaba sarf etmediğini, yeterince ses vermediğini söyledi.

Gökeri, bu husustaki üzüntülerini aktardı; tarih kitaplarında babasının adının yer almadığından yakındı ve  “Babamın hizmetlerinin bir vefa olarak bilinmesini  isteriz. Annem 94 yaşında hayattaysa babamın yerinin bulunması umudu ve gücünün onu ayakta tuttuğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Babasının 34 yıllık kısa hayatına çok şeyler sığdırdığını, çok şeyler başardığını dile getiren Gökeri, babasının sevilen, sayılan, başarılı, örnek alınan bir öğrenci olduğunu, imkansızlıklar nedeniyle yüksek öğrenim göremediğini anlattı.

Babasının dürüstlük, saygı ve adalet duygularının  çok yüksek olduğunu söyleyen Gökeri, babasının çalıştığı maden şirketinde çok güvenilen bir kişi olduğunu ve özelliklerinden dolayı bir karar alınırken görüşüne baş vurulduğunu dile getirdi.

Babasının sürdürdüğü tüm görevlerde kimsenin canının yanmaması ve çatışma, gerginlik olmaması yönünde uğraş verdiğini söyleyen Gökeri, babasıyla ilgili annesinden duyduğu bazı anıları aktardı.

Cumhuriyet Meclisi Geçici Başkanı Ünal Üstel de konuşmasında,  Ratip’i ölümünün 58. yılında sevgi, saygı ve  Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı minnetle andığını kaydetti.

“Kendisini unutmadığımızı, anısının her daim halkımızın belleğinde yerini koruduğunu herkes bilmelidir” diyen Üstel, Ratip’in yardım severliği, dürüstlüğü ve Türk-Rum ayırt etmeksizin herkesin imdadına koşan  kişiliği ile Kıbrıs Türk halkını en iyi şekilde temsil etmiş birisi olduğunu vurguladı.

Ratip’in naaşının nerede olduğunu bilenleri Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermeye insaniyet adına davet eden Üstel, “Bir milletvekilinin dahi can güvenliğinin sağlanamadığı ve naaşının halen bulunamadığı çok zor günlerden geçilerek bugünlere gelindi” dedi.

Bu zor dönemin nasıl geride bırakıldığı ve hangi ağır bedeller ödemek zorunda kalındığının iyi bilinmesini isteyen Üstel, geçtiğimiz günlerde, Türkiye’deki bir televizyon kanalında bir gazetecinin TMT’yle ilgili sarf ettiği ifadelerin  “talihsiz, bilgi ve vicdan süzgecinden geçmediği açıkça belli olan” bazı ifadeler olduğunu kaydetti ve “Bu ifadeler hepimizi yaralamıştır” dedi.

Üstel,  TMT’nin Kıbrıs Türk halkının milli ordusu, genci yaşlısı, kadını erkeği ile binlerce mücahidin canı ve kanıyla meydana getirdiği Kıbrıs’ın kuvayi milliyesi olduğunu da söyledi.

CENGİZ RATİP

1931 Karaağaç doğumlu olan ve 1961’de Türk Cemaat Meclisi üyesi seçilen Ratip, 1964’te, Erenköy’deki mücahitlerin, esir düşen komutanlarını kurtarmak amacıyla rehin aldıkları iki otobüs sivil Rumun serbest bırakılmasına aracılık etmiş ve ancak iki gün sonra Rumların Türk evlerini yıktığı haberi üzerine gittiği Poli çarşısında, diğer bir varoluş mücadelesi kahramanı öğretmen Turgut Sıtkı’yla birlikte vurularak katledilmişti. Ratip ile Turgut’un cenazeleri o günden beri kayıp.

TAK/BRT

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here